Idealno praznično predjelo pravi se vrlo jednostavno.
Ovaj rolat je idealno predjelo za prazničnu trpezu. Pravi se lako i nije vam potrebno mnogo vremena.
Sastojci:
Za koru:
4 jaja
200 g spanaća
4 kašike brašno
1 prašak za pecivo
so
Sastojci za fil:
200 g krem sira
200 g pavlake
200 g šunke ili dimljenog lososa
1 kašika senfa
so i biber po ukusu
Priprema:
Ako koristite svež spanać, operite ga i blanširajte u ključaloj vodi nekoliko minuta, pa procedite i sitno iseckajte. Ako koristite smrznuti spanać, odmrznite ga i dobro ocedite višak vode.
Uključite rernu da se zagreje na 180°C. Odvojite belanca od žumanaca. Umutiti belanca u čvrst sneg sa malo soli. U drugoj posudi umutite žumanca, dodajte seckani spanać, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro sjediniti.
Polako dodajte belanca u smesu žumanca i spanaća, lagano mešajući da smesa ostane prozračna. Smesu ravnomerno rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta, dok kora ne dobije zlatno-zelenu boju. Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi, pa je pažljivo prebacite na čistu kuhinjsku krpu i urolajte peškirom. Ostavite da se potpuno ohladi.U činiji pomešajte krem sir, pavlaku, senf (ako koristite), so i biber po ukusu. Kada se kora potpuno ohladi, pažljivo je odmotajte i prelijte filom. Preko fila po želji premažite tanke kriške šunke ili dimljenog lososa. Ponovo zarolati koru, ali ovaj put bez krpe. Rolat umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 1 sat da se stegne. Pre serviranja rolat iseći na kriške.
Autor: Snežana Milovanov