Uveliko se iz domova širi miris paprika zbog pripreme zimnice, ali nije tražena samo paprika, ima tu i drugih stvari. Mnogi će se pre opredeliti za kisele krastavce.
Njihova priprema nije teška, a poseban je recept za njih bez konzervansa.
Sastojci za kisele krastavce bez konzervansa:
3 kg kiselih krastavaca
3 l vode
700 ml sirćeta
4 kašike soli
3 kašike šećera
malo slanutka (slačice)
Priprema kiselih krastavaca bez konzervanca:
U većoj šerpi treba da pomešate vodu, sirće, so i šećer i da pustite da provri. Jako je važno da koliko kilograma kornišona uzmete, toliko mora biti i vode. Kada to provri, ostavite da se ohladi.
Krastavce lepo operite, osušite (možete da ih prebrišete) i počnite da ih ređate u sterilisane tegle, trudeći se da ne bude mnogo prostora među njima.
Ohlađenu tečnost sipajte preko krastavaca i dodajte malo slanutka, možete i u tečnost ili direktno u teglu i dobro zatvorite. Tečnost treba da bude skroz preko krastavaca, nijedan ne sme da bude "suv".
Tegle umotajte u frotir, peškir ili ćebe i ostavite da se prirodno ohladi. Posle toga ih možete koristiti, a po otvaranju ih držite u frižideru. Držite ih na hladnom i tamnom mestu.
Autor: Zorica Lazarević