AKTUELNO

Ušli ste u vezu ili ste već dugo zajedno, a počeli ste da primećujete da vaš partner nikako nema vremena za vas. Otkazuje večere, druženje sa zajedničkim prijateljima, ne sećate se kada ste zajedno išli na neku omiljenu aktivnost poput kuglanja ili planinarenja.

Ok, izgleda da mu vaša veza nije prioritet. Iako je važno napomenuti da su neki od ovih znakova možda privremeni ili vezani za specifične okolnosti, dešava se i da se partner udalji, a to jednostavno ne zna kako da vam kaže.

Svakako su razgovor i otvorena komunikacija najbolje rešenje u rasvetljavanju mnogih od ovih situacija.

Ali ako on odbija da razgovara, a jasno vam je da mu niste prioritet, vreme je da mu kažete - zbogom.

Kada naučite da cenite sebe, lakše ćete prepoznati da li vas partner tretira s poštovanjem i pažnjom koju zaslužujete.

A ako i dalje niste sigurni, ovo su znaci da možda niste prioritet svom partneru:

1. Često menja ili otkazuje dogovorene planove u poslednji čas

Ako partner često otkazuje planove u poslednjem trenutku, to može ukazivati na to da vaši zajednički trenuci nisu prioritet. Kada osoba nema obzira prema vašem vremenu i obavezama, to može biti znak nedostatka posvećenosti i poštovanja prema vašem odnosu. Stalno menjanje planova može izazvati osećaj frustracije i nesigurnosti.

2. Teško pronalazi slobodno vreme za zajedničke aktivnosti

Kada partner redovno tvrdi da nema vremena za zajedničke aktivnosti, to može značiti da niste visoko na listi njegovih prioriteta. Svako ima obaveze, ali partner koji je posvećen vezi će pronaći načine da provodi kvalitetno vreme sa vama, ma koliko bio zauzet.

3. Retko pokazuje zanimanje za vaše lične interese i brige

Partner koji retko pokazuje interesovanje za ono što vas zanima ili zabrinjava, verovatno ne ulaže dovoljno emocija u vezu. Zdravi odnosi podrazumevaju međusobno interesovanje i brigu o tome šta partneru znači ili šta ga muči, a kada to izostane, veza postaje površna.

4. Komunikacija je neredovna i uglavnom površna

Neredovna i površna komunikacija može biti znak da partner nije dovoljno uključen u odnos. Kvalitetna veza podrazumeva otvorenu i iskrenu komunikaciju, gde se razgovara o osećanjima, ciljevima i svakodnevnim stvarima. Ako je komunikacija svedena na kratke i nebitne razgovore, to može ukazivati na emocionalno udaljavanje.

5. Ne čini vas da se osećate posebno i cenjeno u vezi

Partner koji ne pokazuje pažnju ili ne izražava zahvalnost i ljubav prema vama, verovatno ne vidi vašu ulogu u vezi kao važnu. Svako zaslužuje da se oseća posebno i cenjeno u ljubavnom odnosu, a kada to izostane, osećaj praznine može preplaviti vezu.

6. Izbegava da vas upozna sa bliskim ljudima iz svog života

Ako vas partner ne upoznaje sa svojim prijateljima ili porodicom, to može biti jasan znak da vas ne vidi kao važnu osobu u svom životu. Upoznavanje sa najbližima je često korak ka ozbiljnoj vezi, a njegovo izbegavanje može ukazivati na neozbiljnost ili nevoljnost da vas uključi u svoj svet.

7. Ne deli s vama značajne životne trenutke i odluke

Kada partner ne uključuje vas u važne trenutke i odluke, poput promena na poslu, planova za budućnost ili važnih događaja, to može značiti da vas ne vidi kao deo svojih dugoročnih planova. Zdrava veza podrazumeva deljenje velikih i malih stvari u životu.

8. Zaboravlja na datume i događaje koji su vama bitni

Partner koji često zaboravlja važne datume, poput godišnjica, rođendana ili drugih značajnih događaja, pokazuje nedostatak pažnje i brige za ono što vam je važno. Ovo može izazvati osećaj da niste vredni njegovog truda i da mu vaša osećanja nisu prioritet.

9. Nije pouzdan oslonac kada vam treba podrška

Partner koji nije prisutan kada vam je najpotrebniji, bilo emocionalno ili fizički, pokazuje da se ne možete osloniti na njega. Biti podrška u teškim trenucima je ključan deo svake veze, a ako to izostaje, može doći do osećaja usamljenosti i zanemarenosti.

10. Ne inicira razgovore o zajedničkoj budućnosti

Ako vaš partner izbegava razgovore o planovima za budućnost ili ih uopšte ne započinje, to može značiti da ne vidi vašu vezu kao dugoročnu. Odsustvo vizije zajedničke budućnosti često ukazuje na to da niste prioritet i da partner nije siguran u vezi sa vašom ulogom u njegovom životu na duže staze.

Autor: Jovana Nerić