AKTUELNO

Rak pankreasa je jedan od karcinoma koji se najteže otkrivaju zbog skrivenih simptoma koji prate ovu bolest. Statistika je nemilosrdna i pokazuje da je, globalno, rak pankreasa treći vodeći uzrok smrti od karcinoma, a predviđa se da bi do 2050. godine mogao da postane vodeći uzrok smrti od malignih bolesti, što nije tako daleka budućnost.

Dr Bojan Stojanović, specijalista opšte hirurgije na Klinici za opštu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Kragujevcu i docent na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu ističe da je rak pankreasa, nažalost, jedan od najsmrtonosnijih karcinoma na svetu, sa izuzetno niskim stopama preživljavanja.

- Trenutno, petogodišnja stopa preživljavanja iznosi samo 7,2 odsto, što znači da tek svaki 14. pacijent sa dijagnozom karcinoma pankreasa preživi pet godina. Ovo je poražavajući podatak i ukazuje na ozbiljnost bolesti - naglašava doc. dr Stojanović.

Nažalost, kao i kod mnogih drugih malignih bolesti, kako kaže naš sagovornik, tačan uzrok karcinoma pankreasa još nije poznat. Smatra se da je ovo oboljenje rezultat složenog delovanja genetskih faktora i faktora iz okoline.

- Da bi se razvio karcinom pankreasa, ćelije pankreasa moraju proći kroz genetske promene koje im omogućavaju da se nekontrolisano dele, razaraju okolna tkiva, šire po telu i izbegavaju odbrambene mehanizme organizma - objašnjava doc. dr Stojanović.

Faktori rizika za razvoj raka pankreasa

Prema rečima našeg sadovornika, danas su poznati određeni faktori rizika koji mogu da povećaju verovatnoću za razvoj raka pankreasa, kao što su:

-gojaznost

-šećerna bolest

-pušenje cigareta

-nepravilna ishrana

-porodična istorija raka pankreasa

-hronični pankreatitis (upala pankreasa).

- Pre svega, gojaznost i šećerna bolest su značajni faktori rizika. Rak pankreasa se češće javlja kod starijih osoba, posebno onih između 75 i 85 godina i nešto je češći kod muškaraca. Takođe, ako je neko u porodici, poput roditelja ili brata/sestre, imao ovu bolest, rizik je dva do tri puta veći - navodi doc. dr Stojanović, te dodaje:

- Konzumacija cigareta, takođe, značajno povećava rizik od razvoja karcinoma pankreasa, jer duvanski dim sadrži kancerogene supstance. Dakle, pušenje može udvostručiti rizik od nastanka ove bolesti.

Kada je reč o ishrani, nepravilna ishrana bogata mastima, a siromašna vlaknima, voćem i povrćem, može da poveća rizik od razvoja karcinoma pankreasa.

- Konkretno, ishrana koja uključuje visok unos prerađenog i crvenog mesa, masne hrane, i rafinisanih ugljenih hidrata može doprineti ovom riziku. Pored toga, šećerna bolest, naročito tip 2, koja se razvija zbog insulinske rezistencije, može povećati rizik od karcinoma pankreasa za čak tri puta - naglašava doc. dr Stojanović i dalje objašnjava:

- Na kraju, hronični pankreatitis, posebno ako postoji porodična sklonost ka ovoj bolesti, predstavlja veoma značajan faktor rizika. Ova bolest može povećati mogućnost za nastanak karcinoma pankreasa čak 20 puta. Dakle, osobe sa hroničnim pankreatitisom, naročito ako postoji porodična istorija bolesti, treba da budu posebno oprezne.

Uporan, neobjašnjiv bol u stomaku

Docent Stojanović napominje da je rak pankreasa bolest koja se tesko dijagnostikuje, jer rani simptomi često nisu jasni i ne ukazuju odmah na ozbiljan problem.

- Pankreas je smešten duboko u trbuhu, pa se simptomi karcinoma pankreasa često ne prepoznaju na vreme. Na kraju, većina pacijenata dolazi kod lekara sa bolom i žuticom. Bol povezan sa karcinomom pankreasa obično se oseća u predelu želuca, pa pacijenti često misle da imaju problem sa želucem, a ne sa pankreasom. Ovaj bol može da se javi u bilo kom delu trbuha i često, ali ne uvek, širi se prema leđima. Mnogi pacijenti navode da su mesecima pre postavljanja dijagnoze osećali blage i nejasne bolove u trbuhu - kaže doc. dr Stojanović, te poručuje:

- Potrebno je naglasiti da kod starijih pacijenata sa neobjašnjivim, upornim, nejasnim bolovima u trbuhu, važno je da se na vreme odluči za CT skeniranje abdomena sa posebnim protokolom za pankreas. Ovakav pregled može pomoći u ranom otkrivanju bolesti.

Sve više mladih među obolelima, sa agresivnijim simptomima
Po učestalosti, rak pankreasa je 12. najčešći malignitet u svetskim okvirima i dijagnostikuje se kod više od pola miliona svake godine. U Srbiji, prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", oko 1.400 osoba oboli od raka pankreasa godišnje, a oko 1.200 pacijenata izgubi bitku protiv ove bolesti.

- Rak pankreasa je izuzetno agresivan malignitet sa lošom prognozom, jer se često dijagnostikuje u kasnom stadijumu. Poslednjih decenija beleži se porast broja obolelih od raka pankreasa na globalnom nivou, što postaje sve veći javnozdravstveni problem. Ova bolest je posebno izazovna zbog brzog napredovanja i ograničene efikasnosti trenutnih metoda lečenja, što dovodi do visoke stope smrtnosti - kaže doc. dr Bojan Stojanović.

Kako dodaje, porast broja slučajeva raka pankreasa može biti povezan sa porastom faktora rizika poput gojaznosti i dijabetesa.

Autor: Iva Besarabić