AKTUELNO

Lekari u Srbiji kažu da trenutno u našoj zemlji cirkuliše nekoliko stomačnih virusa. Najviše rota, adeno i noro virus. Pedijatar dr Saša Milićević, objasnio je za Novo jutro TV PINK, na koji način da prepoznamo o čemu se radi, ali i kako da reagujemo na eventualne tegobe.

Lekari u Srbiji kažu da trenutno u našoj zemlji cirkuliše nekoliko stomačnih virusa. Najviše rota, adeno i noro virus.

Pedijatar Milićević rekao je da se svi jako brzo prenose, kao i da se sezona izgubila, pa više nema pravila u kom periodu će se pojaviti.

- Tu su i različiti drugi virusi, a takođe dijareju može da da i neki "običan" virus, ne mora se podrazumevati da je u pitanju stomačni, pogotovo kod dece - rekao je Milićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, postoje i putničke dijareje gde su uglavnom prisutne bakterije.

- Najčešći simptomi su, tečna stolica, povraćanje, malaksalost, nekada bude prisutna i temperatura, ali i ne mora. Osoba se oseća malaksalo, a ako je dete u pitanju, čitav organizam bude slab i vrlo ga je lako prepoznati - rekao je doktor.

Kada je u pitanju dehidracija, doktor je rekao da je najbitnije sprečiti da do nje dođe. Dodaje da je rešenje infuzija, a ukoliko se daje tečnost treba je davati pomalo ali češće.

Foto: TV Pink Printscreen

- Moramo da im damo sredstava koja se i gube, ne može samo voda da nadokadi sve sastojke koje gubimo dehidracijom. Supa na primer je jako dobra, jer sadrži neophodne sastojke za rehidraciju - rekao je Milićević.

Ističe da ne treba insistirati na hrani, jer organizmu nije ni neophodna, treba poštedeti organe za varenje, za razliku od tečnosti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako majka doji bebu, ne treba da prestaje, mleko pomaže bebama, ali treba pratiti i da li je koža suva i da li je fontanela uvučena, što može biti i znak dehidracije - rekao je MIlićević.

Kada je prevencija u pitanju, probiotici su odlični. Ističe da su odlični pre puta i da ih treba koristiti i zbog samog imuniteta.

Autor: Aleksandra Aras