AKTUELNO

Pokušavate da uradite sve prave stvari da biste imali srećan brak, ali čini se da nikako ne možete da napravite da ima više pozitivnih stvari. Ako su neke od tih "pravih stvari" sukob zbog para i razlike u stavovima kako do smanjenja troškova toliko uzeli toliko maha da ste izgubili svaku zabavu iz svog života, verovatno nećete uspeti i razvod je tu neminovan.

Ne predlažemo da potpuno zanemarite finansijsko planiranje, ali ključno je da ne dopustite da štednja ili zarađivanje novca postanu vaš jedini cilj. Na kraju, novac nije jednak sreći—pogledajte samo holivudske parove koji su sada bivši. Imali su bogatstvo, ali novac nije spasao njihov odnos.

1. Sanjajte zajedno: Pretvorite snove u realnost

Ponašajte se kao deca, lezite na ćebetu ispod zvezda ako to pomaže, i sanjajte! Razgovarajte o tome šta želite raditi zajedno u budućnosti. Planirajte iskustva, a ne samo materijalne stvari.

2. Budite otvoreni o finansijskim ciljevima

Često se o intimnim temama razgovara više nego o novcu. Promenite taj trend. Razgovarajte iskreno o svojim finansijskim ciljevima i mišljenjima, delite svoje strahove i želje, i razgovarajte o vašim planovima za štednju.

3. Kada se ne slažete u pogledu novca, ne padajte u vatru

Svađe o novcu su česte, ali ne moraju biti ružne. Kada dođe do neslaganja, pokušajte da se smirite i razmislite šta stvarno stoji iza vaših osećanja. Budite strpljivi i slušajte jedno drugo.

Kako novac utiče na vašu sreću

Studije pokazuju da kupovine koje se tiču preživljenog iskustva, kao što su odmori ili koncerti, donose dugotrajniju sreću od kupovine materijalnih stvari. Zajednička iskustva vas povezuju s partnerom i postaju deo vašeg identiteta.

Bitno je biti na istoj strani kad je reč o novcu. Razumevanje i poštovanje različitih finansijskih stilova i mišljenja može umanjiti nesuglasice i poboljšati vaš odnos.

Autor: Jovana Nerić