Visok nivo niacina, esencijalnog B3 vitamina, može da poveća rizik od bolesti srca
U izveštaju koji je objavljen u žurnalu „Nature Medicine“, potvrđuje da niacin može da izazove upale i ošteti krvne sudove. A koliko je ovo bitan podatak najbolje pokazuje činjenica da se niacin nalazi u brojnim vrstama hrane, uključujući tu meso, hleb, ribu i kornfleks, navodi MSN.com.
Preporučena dnevna doza niacina je 16 miligrama za muškarce i 14 miligrama za žene koje nisu trudne.
Statistika pokazuje da 25 odsto Amerikanaca ima viši nivo niacina od preporučenog, kaže autor studije doktor Stenli Hejzen sa instituta „Lerner Research“ iz Klivlenda.
– Ljudi treba da izbegavaju suplemente sa niacinom, jer postoje pouzdani dokazi da on može da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti – tvrdi Hejzen.
– Niacin se koristi još od četrdesetih godina prošlog veka, nakon što su naučnici otkrili da veoma niski nivoi niacina mogu da dovedu do potencijalno smrtonosnog oboljenja po imenu pelagra. Takođe, godinama su lekari niacin prepisivali kao način za regulisanje holesterola – objašnjava Hejzen.
Tokom svog istraživanja naučnici su koristili uzorke krvi više od hiljadu pacijenata. Kritične supstance, koje povećavaju rizik od srčanih bolesti su pronađene samo u uzorcima sa povećanim količinama niacina.
Posle još jedne studije u kojoj je učestvovalo 3.163 ljudi iz Amerike i Evrope, utvrđeno je da je supstanca pod šifrom 4PY, koja je izdvojena iz niacina, značajno povećala rizik od infarkta i moždanog udara, prenosi Srećna Republika.
Usledilo je ispitivanja na miševima i kada im je ubrizgan 4PY, povećala se upala u njihovim krvnim sudovima.
– Ovi rezultati su veoma značajni i mogli bi da dovedu do otkrića lekova koji bi mogli da smanje upale krvnih sudova i smanje rizik od srčanih bolesti – priča doktor Rober Rozenson iz klinike „Mount Sinai“.
On je dodao da će prehrambena industrija uzeti u obzir ove podatke i prestati da koristi niacin u tako velikim količinama u hlebu i drugim namirnicama.
Autor: Snežana Milovanov