Ako supu ne možete zamisliti bez knedli od griza, ali kod svake pripreme dobijete previše tvrde knedle ili knedle koje se raspadaju, imamo recept s kojim nema greške. Možda se ne čini tako, ali priprema mekih griz knedli za supu prava je mala umetnost i postoje pravila koja će vam pomoći da ih savršeno pripremite svaki put.
Najmekše knedlice za supu
Ako ste nekada pripremali knedle od griza za supu, sigurno ste jednostavno dodali griz u jaje, promešali i nadali se najboljem. Manje je poznato da za mekane knedle postoji tačan recept. Osim što u jaje treba dodati tačan broj kašika griza i ulja, tajna najmekših knedli za supu je u vremenu pripreme. Umesto da ih odmah ukuvate nakon pripreme, smesa za knedle od griza trebalo bi da odstoji barem pola sata, a ako imate vremena i duže. Zato knedle nemojte pripremati u zadnji čas nego im posvetite barem pola sata pre ukuvavanja u supu.
Neki knedle vole tvrđe
Iako će skoro svako uživati u pahuljasto mekim knedlama, drugi ipak vole nešto tvrđe knedle od griza. Ako ste i vi među njima, ne brinite, ovaj recept lako se može promeniti. Sve što treba da uradite je da dodate još koju kašiku griza u smesu i dobro promešate. Bilo da pripremate meke ili tvrde griz knedle za supu, svakako ih ostavite da stoje barem pola sata. Ako ne odstoje pola sata, mogle bi da budu sirove u sredini.
Recept
Sastojci za knedle:
1 veliko jaje
4 kašike ulja
8 kašika griza (ravnih kašika!)
2 prstohvata soli
Priprema knedli:
U posudici dobro razmutite jaje s dva prstohvata soli.
U jaje dodajte ulje i nastavite da mešate.
U smesu dodajte osam ravnih kašika griza i mešajte dok ne dobijete smesu koja nije jako gusta, ali ni previše retka.
Ostavite da smesa za knedle stoji barem pola sata.
Pomoću kašike oblikujte jednu po jednu griz knedlicu i ukuvajte je u vruću supu.
Knedle kuvajte oko pet minuta i poslužite ih uz još toplu supu.
Autor: Aleksandra Aras