AKTUELNO

Leto je doba godine koje nam donosi sunce, toplinu i pregršt mogućnosti za opuštanje i uživanje.

Mnoge žene tokom leta osećaju da se njihovo raspoloženje popravlja, stres se smanjuje, a umor nestaje. Otkrijmo zajedno kako lepo vreme i leto utiču na našu psihu, i zašto je ovo doba godine baš toliko posebno.

Kako leto utiče na naše psihološko stanje

Kada sunce obasja naša lica, mnogi od nas osećaju kako se raspoloženje polako menja. Ovo nije samo subjektivan doživljaj - nauka je potvrdila da sunčeva svetlost ima pozitivan uticaj na naše mentalno zdravlje. Sunčeva svetlost stimuliše proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji je odgovoran za regulaciju raspoloženja, san i apetit. Visoki nivoi serotonina povezani su sa većim osećajem sreće, zadovoljstva i opuštenosti. Takođe, sunčeva svetlost podstiče proizvodnju vitamina D u našem telu, što je ključno za zdravu funkciju mozga i regulaciju raspoloženja.

Psihološki efekat “budnih” godišnjih doba

Ulazak u leto često prati prethodno doba godine - proleće. Ovo je vreme buđenja prirode, kada se biljke ponovno bude iz zimskog sna, a sve oko nas postaje živo i šareno. Ovaj prelazak iz sivila u obilje boja ima dubok psihološki efekat na nas. Prema istraživanjima, proleće može imati pozitivan uticaj na naše raspoloženje i mentalno zdravlje. Povezanost sa prirodom tokom proleća, poput šetnji u parku ili obilaska bašte, može smanjiti simptome depresije i anksioznosti. Osećaj svežine i obnove koji proleće donosi često nam pruža novu perspektivu i energiju, pripremajući nas za sunčane dane leta.

Kako reagujemo na promene godišnjeg doba

Promene godišnjeg doba mogu izazvati određenu nelagodu kod nekih ljudi, ali leto je često doba kada se lakše prilagođavamo tim promenama. Duže i toplije dane koristimo za druženje na otvorenom, bavljenje fizičkom aktivnošću i uživanje u prirodi. Ove aktivnosti nam pomažu da se prilagodimo promenjenom ritmu i da prihvatimo letnje vreme kao nešto prirodno i inspirativno.

Letnje neraspoloženje ili premorenost?

Iako leto donosi brojne blagodeti za našu psihu, nije retkost da se i tokom ovog godišnjeg doba suočavamo sa određenim izazovima. Povećane temperature, promene u rasporedu ili odlazak na putovanje mogu izazvati umor i stres. Važno je da osluškujemo svoje telo i emocionalne potrebe tokom leta kako bismo održali balans i pozitivno raspoloženje.

Simptomi anksioznosti mogu se javiti i tokom leta, posebno kada se suočimo sa zahtevima putovanja ili organizovanjem letnjih aktivnosti. Anksioznost se može manifestovati kao osećaj nemira, brige, napetosti ili čak paničnih napada. Važno je da prepoznamo simptome anksioznosti i da se adekvatno suočimo s njima. Važno je da pronađemo načine da se opustimo i smanjimo anksioznost. Opuštajuće aktivnosti poput meditacije, joge ili šetnje u prirodi mogu biti od velike pomoći. Takođe, povezivanje sa prijateljima i porodicom tokom leta može nam pružiti podršku i ojačati naše mentalno zdravlje.

Ukoliko se anksioznost javlja u većoj meri ili je prisutna konstantno, važno je potražiti stručnu pomoć kako bi se prevazišli simptomi i osiguralo dobro mentalno zdravlje.

Večita ženska borba sa izgledom

Leto je takođe vreme kada se često suočavamo s pritiskom da izgledamo savršeno u kupaćim kostimima i letnjoj odeći. Ovo može izazvati dodatni stres i pritisak na nas. Važno je da se podsetimo da je leto vreme za uživanje i opuštanje, a ne za negativno samoprocenjivanje. Fokus na izgled može dovesti do poremećaja u samopouzdanju i nezadovoljstva sopstvenim telom.

Umesto toga, trebamo se usredsrediti na sve ono što nam leto pruža - prijatne trenutke, nova iskustva i slobodu da budemo svoje. Važno je prihvatiti sebe i svoje telo onakvim kakvi jesmo, jer svako od nas poseduje lepotu koja je jedinstvena i neponovljiva.

Ludi letnji smeh

Tokom leta, često smo okruženi veselim situacijama, smešnim događajima i izazovima koji nas teraju na smeh. Bilo da se radi o smešnim situacijama na plaži, nezaboravnim putovanjima ili opuštenim trenucima s prijateljima, smeh je sastavni deo letnjeg doživljaja. Smeh podstiče oslobađanje endorfina, hormona sreće, koji nam donosi osećaj zadovoljstva, opuštenosti i povezanosti sa drugima. Otvorenost za humor i smeh može nam pomoći da se lakše nosimo sa svakodnevnim izazovima i da održimo pozitivan duh tokom leta.

Leto, raspoloženje i Tensilen

Leto donosi brojne benefite za naše raspoloženje i mentalno zdravlje. Sunčeva svetlost, psihološki efekat proleća i mogućnost prilagođavanja promenama godišnjeg doba često nas čine srećnijima, optimističnijima i ispunjenijima. Međutim, važno je da pravilno balansiramo svoje obaveze i potrebe kako bismo izbegli prekomerno umaranje i stres. Osluškivanje sebe, opuštajuće aktivnosti, podrška porodice i prijatelja, kao i smeh, predstavljaju ključne elemente za održavanje pozitivnog raspoloženja tokom leta. Ipak, desi se, naročito pred odmor, da se zatrpamo obavezama koje u nekom momentu postanu veliki teret našoj psihi.

Budimo se bez energije u panici da nam je dan prekratak i da ništa od planiranog nećemo stići da završimo. Tada nam treba dodatna stimulacija neurotransmitera za sreću, energiju i dobro raspoloženje. U trenucima kada imate potrebu da se dodatno skoncentrišete na svakodnevne aktivnosti i smanjite napetost, Tensilen® je pravi izbor za dnevnu dozu dobrog raspoloženja.

Foto: Promo

Uživajmo u svim lepotama koje nam leto pruža, stvarajmo divne uspomene, okružimo se ljudima koji nas čine srećnima i podstiču na smeh. Neka nam leto bude vreme za opuštanje, radovanje i obnavljanje duše. Jer, u konačnom, sreća dolazi iznutra, a leto nam pruža savršenu priliku da je prigrlimo i iskusimo u punom sjaju.

Autor: pink.rs