Nećete više nikada imati ni suzu dok sečete luk – tajna je ova jedna namirnica iz kuće.
Sečenje luka često je neprijatno iskustvo koje izaziva peckanje i suze u očima. I dok mnogi tvrde da imaju najbolji trik za smanjenje suza, turska kuvarica Meliz Berg, poznata kao Meliz Kuks, otkriva jednostavan trik koji koriste i profesionalni kuvari – limunov sok.
Dok sprema ovaj recept u toku video priloga Meliz preporučuje da pre sečenja luka polovinu limuna istrljate po dasci za sečenje. Ovaj postupak ne samo da smanjuje suze, već i održava ukus luka netaknutim. Enzim u luku koji uzrokuje suze funkcioniše najbolje u određenom pH opsegu. Kiselina iz limuna ili sirćeta usporava ovaj enzim, što sprečava oslobađanje supstanci koje izazivaju suze.
Watch on TikTok
Pored toga, usporavanje ovog enzima pomaže u očuvanju aminoskiselina u luku koje su odgovorne za njegovu aromu i ukus. Dakle, sledeći put kad budete seckali luk, pokušajte ovaj jednostavan trik sa limunom i uživajte u kuvanju bez suza!
Autor: Marija Radić