AKTUELNO

Istraživanja otkrivaju veliki problem u spavaćoj sobi koji pogađa mnoge žene, a razlozi su različiti i složeni.

Prema istraživanju koje je sproveo finski sociolog i seksolog Osmo Kontula, samo 25 odsto žena koje imaju redovne seksualne odnose doživi vrhunac. Ovo istraživanje, sprovedeno 2018. godine na uzorku od 7.000 žena i 1.000 muškaraca, ukazuje na to da je glavni razlog za ovakvo stanje preveliko razmišljanje i preopterećenost tokom intimnih odnosa.

Glavni uzroci problema!

Kontula je otkrio da su žene za vreme sesualnkog odnosa često preplavljene mislima koje im onemogućavaju da se potpuno opuste i uživaju. Ovo mentalno opterećenje može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući nisko samopouzdanje, posledice korišćenja lekova, nekompatibilnost sa partnerom u seksualnom smislu, kao i nedovoljnu stimulacija klitorisa.

Najveći procenta žena ne doživi vrhunac!

Preporuke stručnjaka

Seksualna terapeutkinja Vanesa Marin dala je nekoliko saveta za žene koje se suočavaju sa ovim problemom.

Fokusirajte se na disanje. Meditacija može pomoći u opuštanju uma, a joga i istezanje mogu takođe biti korisni. Samo pet minuta bez elektronskih uređaja može biti dovoljno da rasteretite misli i povećate šanse za doživljavanje orgazma – istakla je ona za portal Insider.

Ovi saveti naglašavaju važnost mentalne pripreme i opuštanja pre i tokom intimnih odnosa. Uklanjanje bilo kakvog ometanja i posvećivanje pažnje trenutku može značajno poboljšati seksualno iskustvo.

Šira perspektiva!

Ovaj problem nije samo individualni, već odražava šire društvene i kulturne faktore koji utiču na seksualno zdravlje žena. Edukacija o seksualnosti, otvorena komunikacija sa partnerom i prihvatanje sopstvenog tela su ključni koraci ka postizanju zadovoljavajućeg seksualnog života.