Danas mnogima omiljene, pite su se pravile još u antičkoj Grčkoj. Kasnije se ovo pecivo raširilo po celom svetu, pa sada ima mnogo verzija, što slanih, što slatkih.
A da ne spominjemo da svaka zemlja ima neki svoj način pravljenja, što testa, što nadeva za pite.
Pite su sjajne za sve prilike. Idealan su doručak kada se nedeljom porodica okupi za stolom, možete ih poslužiti gostima, a uklapaju se i u sve svečane prilike.
Ono što još volimo kod pita jeste to što one uspevaju svima, pogotovo kada se prave od gotovih kora i kupovnog lisnatog testa.
Ipak, za najbolji ukus i teksturu važna je i temperatura pečenja.
Kao i sva testa, pita se stavlja u unapred zagrejanu rernu, a evo na koliko stepeni treba da postavite dugme za temperaturu.
Pita se peče na 180 stepeni ako koristite režim rada sa ventilatorom, ili na 200 stepeni ako ne koristite ventilator. Obično se peče od 30 do 40 minuta i bilo bi poželjno da tokom pečenja nekoliko puta okrenete tepsiju kako bi se pita ravnomerno ispekla sa svih strana, piše stvarukusa.