AKTUELNO

Dok odrastamo, često smo skloni provoditi vreme na podu - radimo domaći, igramo se, razgovaramo sa prijateljima i čak jedemo obroke na podu. Međutim, kako starimo, većina nas postupno gubi taj dečji osećaj za tlo, posebno jer zglobovi postaju sve kruti sa godinama. No, prema stručnjaku za dugovečnost i osnivaču Plavih zona, Den Bjutneru, ljudi koji žive u zajednicama koje neguju kulturu zajedničkih obroka na podu često žive preko 100 godina. Ovo nije slučajnost, tvrdi on.

Bjutner ukazuje na to da su padovi česti uzrok smrti u starijoj populaciji, a statistike pokazuju da postoji značajan rizik od pada ako imate više od 65 godina. Važno je napomenuti da se šanse za ponovni pad udvostručuju nakon prvog pada. Osim toga, povrede kuka kod starijih od 65 godina povećavaju rizik od smrtnosti, ne nužno zbog pada, već zbog povezanih bolesti.

Kako biste sprečili da ove statistike postanu stvarnost, ključno je očuvanje mišićne mase. Niska mišićna masa bila je povezana s većim rizikom od kognitivnog pada, insulinskom rezistencijom i visokim inflamatornim markerima. Doktor Piter Atija ističe da su podaci nedvosmisleni u vezi dugovečnosti i zdravstvenih prednosti očuvanja mišićne mase.

Postoje različite vežbe, kao što su treninzi sa otporom i skakanje konopca, koje možete praktikovati kako biste ojačali mišiće. Takođe, postoje i suplementi za zdravlje zglobova koji mogu podržati mobilnost. Međutim, svakodnevne navike su ključne za postizanje dugovečnosti, smatra Bjutner. Sedeti na podu ima brojne prednosti, jer se pri svakodnevnim aktivnostima podižemo i spuštamo sa poda oko 30 puta dnevno, što trenira ravnotežu i snagu donjeg dela tela.

To ne znači da trebate potpuno izbaciti nameštaj iz svog doma. Bjutner ističe da ljudi u nekim zajednicama sede na nameštaju, ali provode mnogo vremena u baštama, gde su često na kolenima, savijaju se i koriste mišiće koje obično ne koristimo dok sedimo u kancelarijama ili gledamo televiziju.