Naučite kako da napravite mekane i neodoljive griz kiflice.
Sastojci:
Za testo:
400 g brašna (mekog) (+ brašno da umesite kiflice, oko 30-50 g)200 g griza100 ml tople vode180 ml kiselog mleka20 g kvasca1 kašičica šećera1 kašičica brašna1 kašičica soli1 jaje50 ml ulja
Za punjenje:
oko 200 g krem sira
Za premazivanje:
1 jajeso1 kašičica kisele pavlake
Priprema:
U činiji izdrobite kvasac, dodajte šećer, brašno i malo tople vode, pa dobro promešajte. Ostavite kvasac na toplom da se aktivira, oko 10 minuta. U veću činiju sipajte oko 300 g prosejanog brašna. Dodajte so i promešajte. Zatim dodajte ostatak vode, kiselo mleko, aktiviran kvasac, griz, jaje i ulje. Dobro promešajte, pa postepeno dodajte ostatak brašna i umesite testo.
Testo oblikujte u loptu, pa stavite u nauljenu činiju i pokrijte. Ostavite pokriveno, dok se testo ne udvostruči, oko 60 minuta. Prostorija mora biti topla, bez promaje. Nadošlo testo stavite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite na dva dela.
Oklagijom rastanjite jedan deo testo. Možete da pravite kiflice ili kifle. Ako hoćete kiflice podelite krug na 16 delova, za kifle krug podelite na 8 delova. Stavite malo krem sira i urolajte kiflice.
U tepsiju stavite pek papir, pa poređajte kiflice. Premazite sa umućenim jajetom u koje ste dodali so i pavlaku. Preko možete da pospete susam. Pecite u zgrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Kiflice poprskajte sa malo vode i pokrijte krpom i ostavite da se prohlade.
Autor: Pink.rs