AKTUELNO

Nikola Vušović, vođa vračarskog klana, poznatiji kako "Džoni sa Vračara" uhapšen je u Barseloni, nakon što je pre mesec i više dana protiv njega i vođe kriminalnog kavačkog klana Radoja Zvicera podneta krivična prijava u kojoj se sumnjiče da su podstrekivali pokušaj ubistva Marka Ljubiše, zvanog Kan.

Takođe, uhapšeni Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, i D.J. bliski su saradnicu Radoja Zvicera planirali su ubistvo Veselina Milića, načelnika beogradske policije i savetnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ova krivična prijava usledila je nakon što su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore zbog sumnje da su počinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, u septembru ove godine uhapšeni Budvani Davor Kordić i Aleksandar-Saša Ćetković, navodno bliski kriminalnom klanu Vasilija Rafailovića, kojeg povezuju sa odbeglim Radojem Zvicerom.

Krivična prijava je, osim protiv Kordića, Ćetkovića, Zvicera i Vušovića, saopšteno je tada iz Specijalnog državnog tužilaštva, podneta i protiv D.T, M.M, R.M. i I.B.

"Koji su u bekstvu ili zatvoru i pritvoru, zbog drugih krivičnih dela i postupaka", naveo je portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Hteli da ubiju Ljubišu Kana

Svima njima se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije.

"A osumnjičenima R.Z. i N.V. i krivično delo ubistvo u pokušaju putem podstrekavanja", saopštio je Radonjić.

Prethodno su, naveo je on, tokom izviđaja, prikupljeni dokazi da su Zvicer i Vušović, u 2020. godini, u Crnoj Gori i Srbiji, organizovali kriminalnu grupu, čiji su pripadnici postali uhapšeni Kordić i Ćetković, D.T, M.M, R.M. i I.B, kao i Lazar Ilić, Strahinja Savić, Grga Milićević, Miloš Klečko i Nikola Milenković.

"Koja je delovala tokom te i naredne godine, sa ciljem ubistva i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći. Osumnjičeni organizatori su, izvršavajući kriminalni plan, kod optuženih L.I. i S.S. (Ilić i Savić, prim.a) stvorili odluku da ubiju M.LJ, sa nadimkom K (Marko Ljubiša-Kan, prim.a), zbog čega su optuženi preduzimali određene radnje sa tim ciljem. Međutim, u tome su spriječeni jer ih je uhapsila policija, u januaru 2021. godine, u Budvi", piše u saopštenju tužioca Radonjića.

Specijalno državno tužilaštvo je, podsetio je u julu 2021. godine podiglo optužnicu protiv Lazara Ilića, Strahinje Savića, Grge Milićevića, Miloša Klečka i Nikole Milenkovića.

U postupku pred Višim sudom u Podgorici, koji je usledio nakon što je optužnica potvrđena, Ilić, Savić, Milićević i Klečko, oslobođeni su optužbe da su planirali da ubiju Budvanina Marka Ljubišu-Kana, početkom 2021. godine, jer, kako je obrazloženo tada, nema dokaza.

Za krivično delo ubistvo u pokušaju putem podstrekavanja osuđen je Nikola Milenković, kojem je presudom izrečena jedinstvena kazna zatvora od pet godina.

Autor: Dubravka Bošković