AKTUELNO

Kosta Kecmanović, koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi ''Vladislav Ribnikar'' u masovnom ubistvu usmrtio devetoro vršnjaka i čuvara škole, svedočio je pred Specijalnim sudom u postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja Miljane i Vladimira Kecmanovića.

On je priznao da je tog kobnog jutra u školu krenuo sa ''metkom u cevi''.

- Kada sam krenuo od kuće, šaržeri su bili u oba pištolja. "Zbrojevka" je bila repetirana i metak je bio u cevi. Prethodno sam napunio okvire. Imao sam 92 metka u šest okvira i sve sam planirao da ih iskoristim - rekao je maloletni ubica kada je priznao zločin, a to je isto potvrdio u na suđenju u utorak.

Kako je ispričao, u porodičnom stanu je 24. aprila lako našao očeve pištolje ''ruger'' i ''zbrojevku'', kao i da ih je ''pripremio, stavio u svoju sobu i sačekao 3. maj'' dva dana pre zločina.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Da otac nije imao pištolje koje sam uzeo, ne bih uradio to što sam uradio - rekao je on prema nezvaničnim informacima.

Kecmanović je do detalja objasnio i kako je tačno uzeo očevo oružje.

- Bio sam sam u kući i tražio sam oružje. Posle pola sata našao sam ga u ormanu u predsoblju, trebala mi je stolica da se popnem. U ormaru je bila jedna kutija, a iza te kutije se nalazio meni dobro poznat ranac koji je otac nosio u streljanu. U tom rancu je bila kutija koja je imala katanac sa trocifrenom šifrom. Otključao sam ga lako, bio je namešten na šifru 634 tako što sam treći broj koji je bio labav zavrteo nekoliko puta na 637. U kutiji sam našao dva pištolja i šest okvira. Druga kutija s municijom nije bila zaključana. Vratio sam sve na svoje mesto, onako kako je bilo. Nedelju dana kasnije, 1. maja, kada sam opet bio sam kod kuće, stavio sam majicu preko kamere u stanu, ponovo sam se popeo na stolicu, uzeo oružje i stavio ga kod sebe u sobu, tačnije u fioku. Tako sam došao do oružja - opisao je i dodao kako je otac bio ponosan na njega i to kako puca:

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić, Privatna arhiva

- Bio sam prilično precizan, pravio sam grupe metaka kada su u pitanju koncentrični krugovi, pravio sam grupe metaka oko centra. A što se tiče silueta koje sam takođe gađao, i tu sam bio precizan i veoma brzo sam sa pet metaka pogađao u grudi, glavu i revolver koji je ta silueta imala. U siluetu sam pucao jednom kada sam bio u streljani.

Prvi iskaz je Kosta, podsetimo, dao svedočeći putem video-linka iz klinike gde je smešten nakon zločina, u istrazi koja se vodila protiv njegovog oca. Vladimir Kecmanović je optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti jer je dete vodio u streljanu i učio ga da puca, kao i zbog toga što nije na adekvatan način obezbedio oružje. Dok je protiv Miljane Kecmanović podignuta optužnica jer je njen DNK pronađen na čauri koja je bila u kabinetu istorije gde je Kosta izvršio masakr.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Maloletni ubica, potvrdio je navode optužnice da ga je otac vodio u streljanu, učio ga da napuni pištolje, kako da stoji i diše dok puca.

- Valjda je otac hteo malo da se nas dvojica zbližimo, pošto je, osim što je to bio njegov hobi, i mene zanimalo oružje. Otac je dao predlog da idemo u streljanu i stekao sam utisak da je bio ponosan, hvalio me je kako pucam.

Dok je govorio o odnosima u porodici, da li je bilo problema i da li mu je neko rekao da je psihopata, on je dao potvrdni odgovor.

- Jeste jednom prilikom. Otac. Ne mogu tačno da se setim situacije. Bio je ljut.

Kosta je i tokom svedočenja rekao da ga je majka pritiskala da bude najbolji, vikala bi na njega kada nije bio najbolji, te da je to uticalo na njegovu odluku da počini masakr.

Autor: Jovana Nerić