AKTUELNO

Suđenje Urošu Blažiću za masakr devetoro mladih u Duboni i Malom Orašju i ranjavanje više njih nastavljeno je u Specijalnom sudu u Beogradu. Na suđenju je trebalo da svedoči i J. A, devojka koja je kobne noći bila putnica u taksiju u koji je Blažić, bežeći od policije, ušao kod Malog Požarevca. Ona sada nije svedočila, a ovo je njen iskaz koji je objavio portal Nova.

J. A. je svedočila da je planirala da krene ranije, ali je zbog obaveza oko kućnih poslova krenula kasnije te večeri. Pozvala je svog verenika da pozove taksi, i ubrzo je ispred njene kuće stiglo taksi vozilo. Vozio je stariji vozač koga je već poznavala, a poznavao ga je i njen verenik. Putovanje ka Ubu prekinuto je zaustavljanjem na naplatnoj rampi kod Mladenovca, gde se desio jezivi događaj.

Užasna pretnja

Ispred njih se iz mraka, iz pravca šumice, pojavio nepoznat dečko koji je ušao u taksi i seo tačno pored J. A. Taksista je pokušao da ga izbaci, ali je mladić tvrdio da ima bombu i da je ubio ljude. Situacija je postala još jezivija kada je devojka videla da mladić zaista drži bombu u ruci, a u torbici je imao još jednu.


- Primetila sam da se ispred nas nalaze dva automobila, a iza nas u tom trenutku nije bilo vozila. Nisam sigurna, ali oko 23.30 časova, sa naše leve strane, iz mraka, iz pravca šumice, pojavio se nepoznat dečko, oko vrata je nosio torbicu. Otvorio je vrata i seo iza vozača, tačno pored mene. Tom prilikom taksista mu je rekao: „Šta radiš, izlazi napolje“, na šta mu je ovaj momak rekao: „Vozi, imam bombu, ubio sam ljude“ - ispričala je devojka.

- Čim smo prošli naplatnu rampu, ugledali smo vozila policije sa rotacijama i neke policijace na putu. U tom trenutku me je zagrlio, i rekao da ukoliko nas policija zaustavi, da kažem da smo u vezi i da sam trudna, da mi nije dobro i da idemo kod lekara. Ubrzo je rekao taksisti da skrene sa glavnog puta jer je ugledao policijska vozila - navela je ona.

- Povremeno je vadio bombu iz torbice i vrteo je po rukama, ali sam ga molila da je vrati nazad jer sam se plašila. Pričao je o sebi i ocu, spominjao je neke stanove u Beogradu - pričala je pred tužiocem prestravljena devojka.

- Pošto sam se plašila, pričala sam mu da on nije kriv da će sve biti u redu, da svi grešimo, da smo mladi i uspevala sam da ga smirim. Bio je veoma nervozan, a ja sam ga opet umirivala i govorila mu o sebi, kako sam ja mlada, da imam verenika i da sve može da se ispravi. Sećam se kako je u jednom trenutku rekao da će njemu da pomogne kum ili ujka, nisam sigurna -navela je devojka.

Vožnja je trajala oko dva i po sata, u toku koje je Uroš Blažić preko taksistinog telefona pratio dešavanja vezana za ubistva koja je počinio. Nakon što je svedokinja izašla iz vozila, osećala je psihičke probleme i strah za bezbednost svoje porodice.

- U jednom trenutku Uroš je uzeo taksisti telefon i preko Gugla pratio dešavanja koja se odnose na ubistva koja je on počinio. Kada smo stigli kod mesta Crvena Jabuka, nadomak Uba, mene je ponovo pozvao verenik na taksistin telefon, koji se tada nalazio u Uroševim rukama. Dao mi je telefon ali mi je rekao da pazim šta pričam i izvadio je bombu iz torbice. Ja sam rekla da ubrzo dolazim i ništa više nisam mogla da mu kažem tada - izjavila je ona pred tužiocem.

Ovaj jezivi iskaz svedoči o hrabrosti i strahu sa kojim se suočila J. A. tokom strašnog događaja. Njena hrabrost da se suoči sa Urošem Blažićem i da sačuva svoj i taksistin život zaslužuje duboko poštovanje.

- Rekao je da kažem da je car i kralj i novinarima mogu ako hoću. U početku je pričao da mu je život upropašten zbog toga što je uradio, ali je na kraju sebe veličao - rekla je devojka.

- Nakon što sam izašla iz vozila, ušla sam u dvorište gde me čekala baba, zagrlila sam je i počela da plačem. Čula sam verenika da je pitao taksistu kako je, ja sam ga dozivala da dođe odmah jer sam se plašila. Produžili su put ka Ubu, a ja sam odmah ispričala šta se sve desilo. Drhtala sam, nisam mogla da verujem šta mi se dogodilo, ali nisam smela da pozovem policiju, zbog bezbednosti svih u kući jer je znao gde živimo. Nakon ovog događaja ja imam psihičke probleme, sanjam Uroša i sve to što mi se dogodilo, često mi se dešava da drhtim čim zaspim - zaključila je hrabra svedokinja svoj iskaz pred tužiocem.

Autor: Dubravka Bošković