AKTUELNO

Stanovnike Srbije je nedavno uznemirila vest da je starac (86) iz Kuršumlije napastvovao svoju praunuku, preteći joj da će joj polomiti sve kosti ukoliko dedi ili ocu kaže za ova nemili događaj. Devojčica je kasnije, kada se sve saznalo, ocu rekla da je čekala da "deda umre" kako bi o svemu progovorila.

Mladen Radulović, šef deska Telegrafa, kaže da je u pitanju priča nasilnika i siledžije koji je zlostavljao praunuku (9), i to duže vreme.

- Njen rođeni pradeda joj je pretio da će joj polomiti sve kosti, međutim tokom igre sa dve drugarice, doživele su nasrtaj, i onda je jedna od tih devojčica to prijavila roditeljima. Roditelji devojčice i unuke su tada odlučili da ga prate, i na kraju su sve to prijavili policiji. Na kraju je praunuka osumnjičenog sve priznala roditeljima, poverila se ocu. I rekla da je čekala da deka umre da bi sve saopštila - rekao je Radulović.

Kako kaže, u pitanju je selo, gde ovakve stvari retko dolaze u javnost, međutim, na sreću, ova priča je ugledala svetlost dana.

- Sudovi u ovakvim slučajevima moraju biti nemilosrdni - rekao je Radulović.

Foto: TV Pink Printscreen

Radulović je dodao da pedofili ne rzamišljaju o kaznama.

- Čak 90 odsto njih ne razmišlja o tome. Imali smo jezive slučajeve u poslednjih 20 godina. Malčanski berberin, Mladen Ogulina su dospeli u javnost, građani Srbije su znali za njijh... - rekao je potom.

Ja sam za sve mere koje su neophodne za sprečavanje pedofilije, posebno mere visokih tehnologija, dodao je.

- Registar, hemijska kastracija... Sve to - priča on.

Advokat Radiša Roskić kaže da pritvor ne može biti kazna, niti mehanizam, za prevenciju kriminalnih radnji.

- Sud je mogao da odredi pritvor, odnosno prethodno zadržavanjke u trajanju od 48 sati. Potom, izreći meru zabrane, kao što je odredio. Faktička situacija je, koliko sam upoznat takva, da izvršilac od 86 godina, živi sam u kući u kojoj se ovaj nemili događaj odvijao. Njegov sin, odnosno deda zlostavljane devojčice, i roditelji drugarice su to prijavili. Sudija je bio razapet između 2 obaveze. Da odredi najlakšu meru (zabranu) i pritvor, što je teža mera. Određena je lakša mera... - rekao je advokat.

Foto: TV Pink Printscreen

Pritvor je, po oceni sudije, bila teža mera, naveo je advokat.

- Pedofilija je fenomen, a prvi put je registrovana u 19. veku. Ona je poznata poznata dvehiljaditih godina, kada je jedno dete nestalo u Merilendu. Posle se ispostavilo da postoji organizovana grupa koja zlostavlja duže vreme. Suština je pritvor, ali pritvor ne može biti kazna, niti mehanizam. Jedan razlog za pritvor je strah za ponavljanje dela - rekao je Roskić.

Deda je živeo sam, i verovatno je to bio razlog što je pušten na slobodu.

Autor: Dubravka Bošković