AKTUELNO

Slađan V.(14) iz sela Barice kod Prijepolja nastradao je u sredu u šumi, u brdu iznad grada, dok je skupljao drva za prodaju. Nesrećni dečak je već duže vreme naporno radio da bi prehranio porodicu i sebi obezbedio neophodne stvari pošto roditelji nisu to mogli da mu priušte. Grad i okolina ga neopisivo žale, dok je njegova porodica skroz slomljena. Oni juče nisu imali snage da govore za novine, a Žarko Lojanica iz pogrebnog preduzeća je ispričao da je ovo velika tragedija za čitav kraj.

- Kupamo dečaka i spremamo ga za sahranu, njegovi su skroz slomljeni. Jadno dete koje je nastradalo, a bilo je borac od malena. Mukotrpno je radio da bi obezbedio neki dinar sebi i svojima. Porodica nema primanja koja bi im obezbedila čak ni osnovne potrepštine - rekao je Lojanica za Republiku.

Nastradali dečak je u šumi skupljao drva sa još pet momaka i drugarom koji ih je angažovao. Pokušali su da mu pomognu kada je na njega palo drvo i zvali su hitnu pomoć.

- Slađan je bio sa gazdom za kojeg je radio i još petoricom radnika. Krčili su šumu i skupljali drva za prodaju gore u planini. Kad je na Slađana palo drvo, brzo su reagovali i pozvali hitnu pomoć. Medicinari su stigli čim pre i povezli ga ka gradu i bolnici, međutim, nije izdržao. Do pola puta je bio živ - prepričao je vlasnik pogrebnog.

O tome kako je gazda za kojeg je Slađan radio, svedoči Lojanica kazavši da se radi takođe o mladom momku koji je istovremeno bio i drugar Slađanu.

- Taj dečko koji je prodavao drva je samo pet šest godina samo stariji od Slađana i oni su drugari bili, tako da je i on pogođen tragedijom - zaključio je.

Meštanin Raif Korović kaže da čitavo selo plače za Slađanom jer se radi o poštenom tinejdžeru koji je kao i njegova dva brata išao svuda po selu da radi da bi zaradio "krvavi dinar", jer su im i otac majka bolesni.

- Svi su znali da ta deca koja nikome ni trun nisu uzela ni vodu natrunila, hoće da rade. Išli su svuda po selu i radili sve za šta god su ih zvali. Brali su maline i sve ostalo. Otac im radi kukavac na gateru i stric je takođe mučenik. Imaju krvave ruke od rada, tuga neopisiva - rekao je Raif, ističući poražavajuću činjenicu da neka deca nemaju novac ni za školovanje.

- Slađan je ta drva vukao da bi zaradio pare za knjige za prvi razred srednje škole u koji je trebalo da krene - kazao je.

On je otkrio detalje tragedije prema kojima je Slađan sajlom vukao jedno drvo, a drugo je palo na njegovu glavu.

- Nije se čuo živ i gazda je dotrčao i zatekao užas. Izvukao ga je ispod drveta i poneo ga do kola jureći sa njim ka gradu. Hitnu su odmah zvali, ali on nije hteo da čeka i pošao im je u susret, ali na žalost nije bilo spasa nesrećnom dečaku - tužno kaže Raif.

Dežurni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Prijepolju izašao je odmah na lice mesta, i zajedno sa policijom izvršen je uviđaj, nakon čega je naložena obdukcija u cilju utvrđivanja tačnog uzroka smrti maoletnika koja je obavljena juče ujutru.

Sahrana dečaka obaviće se danas na groblju nadomak njegove porodične kuće u selu Barice.

Porodici potrebna novčana pomoć

Porodici Vuković potrebna je pomoć za osnovnu egzistenciju i svaki vid donacija je dobrodošao, kažu komšije koje su pritekle u pomoć oko sahrane Slađana.

- Njima je sevap pružiti 100 grama kafe, a kamoli hranu, garederobu i neki dinar- kazao je Raif.

Autor: Dubravka Bošković