AKTUELNO

U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru za 27. i 28. maj zakazano je ispitavanje novih svedoka u vezi sa istragom protiv Dejana D. i Srđana J. osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić.

Prema pisanju pojedinih medija, veštačenje alata koji je pronađen u kolima nije završeno, a navodno se je u vozilu pronađena i dlaka za koju se veruje da pripada baš Danki Ilić.

Foto: Tanjug /VLADIMIR ŠPORČIĆ

Iz ovog tužilaštva su rekli da je završen deo DNK veštačenja uzoraka uzetih sa i iz automobila kojima su upravljali osumnjičeni i da na njima nije pronađen DNK devojčice.

Patolog Radoslav Radosavljević kaže da je u ovom momentu ta dlaka krucijalna.

Foto: TV Pink Printscreen

- To ima veliku dokaznu snagu, ukoliko se utvrdi da je u pitanju dlaka male Danke. Šta nam može pokazati? Ova dlaka nam može pokazati DNK analizom da li potiče od Danke, a to bi povezalo sve elemente koji su bitni za isragom. U ovom momentu je najvažnije utvrditi pripadnost dlake - rekao je Radosavljević.

Istakao je da je DNK potpuno nepogrešiva.

Radenković je naveo da se dokazi ne mogu u potpunosti ukloniti.

- Uvek nešto ostane - rekao je Radenković, koji očekuje da će biti otkriveni i novi dokazi, odnosno da će osumnjičeni otkriti gde su ostavili telo.

Advokat Gordana Božilović Petrović je govoreći o krivičnom postupku istakla da se moraju posmatrati svi raspoloživi dokazi, kao i iskazi osumnjičenih, a znamo da imamo priznanje jednog od njih koje nije opovrgnuto.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imamo i druge dokaze koji su izvedeni praćenjem automobila, zadržavanje na određenim mestima. Ukoliko bi se utvrdilo da je na dlaci DNK devojčice, to bi bio dokaz o kome nama nikakvog komentara. To bi bio dokaz da je bila u kontaktu sa osumnjičenima, što bi uz priznanje i sve druge dokaze dovelo do nesporene činjenice da su ta lica bila u kontaktu sa devojčicom na tom mestu - rekla je Božilović Petrović.

Bivši pomoćnik načelnika UKP Dejan Radenković ističe da i to što nisu pronađeni tragovi male Danke pokazuje apsolutni umišljaj izvršioca da prikriju zločin.

- Imali smo navode da su pokušali da očiste branik kiselinom. Bitno je i da li je policija došla do toga gde su i kada kupili tu kiselinu, tada se i namera zna. Jasno je da postoji umišljaj - istakao je Radenković.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodao je da se može naći trag skidanja, što je isto jedna vrsta dokaza.

On je naglasio da priznanje nije povučeno.

- Svako želi da pronađe trag i da materijalizuje ono što se desilo. Što više vremena prolazi, sve je manja šansa da se pronađe telo i određena pitanja će ostati nedorečena. Policiji ostaje da prikuplja dokaze, ispituje svedoke, kako bi došlo do osuđujuće presude...- naveo je Radenković.

Ne isključuje mogućnost ni da je otac jednog od osumnjičenih, koji se nalazi u protvoru, sam uklonio telo.

Autor: