AKTUELNO

Festival filmskog scenarija koji se održava u Vrnjačkoj Banji predstavlja jedini festival u ovom delu Evrope koji se bavi pisanom rečju za film.

Od 13. do 18. avgusta biće prikazano 12 filmskih ostvarenja od kojih će se 11 nadmetati za najbolji scenario 48. festivala.

Tokom prve festivalske večeri prikazani su filmovi ''Bauk'' i ''Poslednji strelac''. Jedan od medijskih pokrovitelja festivala je i TV Pink i produkcijska kuća ''Apolon''.

Reditelj Goran Radovanović govorio je o svom filmu "Bauk", koji je prikazan 13. avgusta na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Foto: TV Pink Printscreen

Radovanović je rekao da je na ideju da snimi film čija se radnja dešava tokom NATO bombardovanja, došao na osnovu ličnih iskustava, biografskih detalja njemu bliskih ljudi i na osnovu literature.

Foto: TV Pink Printscreen

- Vidim da je publika lepo prihvatila film, što mi je jako drago - rekao je Radovanović.

Tokom prve večeri dodeljena je i prva nagrada. ''Zlatno pero'' je dobila Biljana Maksić, scenaristkinja, koja je rekla da je za nju scenarista napred, jer od njega sve počinje.

- Ja uvek govorim, da nema reči, od filma nema ništa. Nagrada mi znači sve, jer moj identitet i ono što sam ja je ostvareno preko mog posla - navela je Maksić.

Foto: TV Pink Printscreen

Saša Milenković, direktor Kulturnog centra Vrnjačka Banja, rekao je da sve teče onako kako je zamišljeno.

Foto: TV Pink Printscreen

- Podjednako nam je bitan i takmičarski i prateći program, pogotovo prateći program, pošto je posvećen tematskom usmerenju festivala, ide ka scenariju, što nam je cilj - kazao je Milenković i dodao da je u takmičarskom delu 11 filmova, te da će biti prikazana i premijere tri filma.

O festivalu

Najdugovečnija i najznačajnija manifestacija u Vrnjačkoj Banji je Festival filmskog scenarija, koji je za skoro pola veka svog postojanja, ostajući dosledan svojoj prvobitnoj ideji, bio dostojan dijagnostičar vrlina i mana i nezaobilazni hroničar na širokom prostoru scenaristike.

Sve je počelo 1974. godine posle polemike u filmskoj javnosti koja je obelodanila činjenicu da je scenaristika najslabija tačka domaćeg filma i da scenariju nije dato dostojno mesto.

Nekako u to vreme u Banji je postojala smotra “Jugoslovenski igrani film u akciji”, koja je imala i svoju stručnu tribinu na kojoj su učesvovali autori i protagonisti. Bio je to, na neki način, prapočetak Festivala. Te dve činjenice-kriza scenarija u jugoslovenskom filmu i postojanje filmske smotre u Vrnjačkoj Banji – bile su presudne za stvaranje pravog festivala, jasno esnafski profilisanog, jedinstvenog u svetu Festivala filmskog scenarija.

Prvi festival održan je od 15. do 21. avgusta 1977. godine i taj termin (sredina ili početak druge polovine avgusta) ostaje tradicionalan, osim 1989. godine kada je zbog pomeranja termina Festivala u Puli, Vrnjački Festival bio “premijerni” i održan na kraju jula meseca, odnosno 2020. godine, kada je Festival pomeren za septembar zbog pandemije Korona virusa.

Rezultati Festivala nisu ni mali ni skromni. U takmičarskoj konkurenciji prikazano je oko 500 filmova, uz veliki broj kratkih, dokumentarnih, animiranih i video filmova u pratećem programu. Od svog osnivanja pa do danas, održavaju se simpozijumi pretežno posvećenih scenarističkim problemima koji imaju dalekosežan značaj ne samo za smotru u Vrnjačkoj Banji već i za celokupnu domaću kinematografiju. Broj učesnika simpozijuma premašuje cifru od 1000, a u arhivi Festivala ostalo je preko 4500 stranica stenograma njihovih izlaganja, od kojih je, formirajući svoju izdavačku delatnost, Festival u poslednjih nekoliko godina izdao par zanimljivih i korisnih knjiga (“Film kao ishodište”, “Izazov ratnog filma”, Izbor radova sa dosadašnjih simpozijuma).

Danas, odluku o tri najbolja scenarija donosi tročlani stručni žiri, dok nagradu “Slavko Lazarević” za najbolji scenario dodeljuje žiri novinara i filmskih kritičara. Nagradu za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji dodeljuje žiri grada domaćina. Od 2021. godine dodeljuje se “Zlatno pero Gordana Mihića” za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji, kao i nagrada publike. Nagrada “Marko Živić” za najboljeg mladog glumca Festivala ustanovljena je 2022. godine, kao i nagrada za scenario manjinske koprodukcije.

Autor: Marija Radić