AKTUELNO

Fotografija iz 1961. godine prikazuje jedanaestogodišnju Teri Džo Dupero kako sama pluta na čamcu za spasavanje blizu Bahama. Nakon što je grčki teretni brod "Kapetan Teo" pronašao Teri Džo, otkrivena je mračna i tragična priča o brutalnim ubistvima njene porodice na luksuznoj jahti "Bluebelle".

Događaji koji su doveli do njenog preživljavanja šokirali su svet i postali medijski fenomen.

Na fotografiji iz 1961. godine vidi se jedanaestogodišnja Teri Džo Dupero kako sama pluta na čamcu za spasavanje u vodama blizu Bahama. Oficir grčkog teretnog broda "Kapetan Teo", Nikolaos Spakidakis, primetio je Teri dok je skenirao severozapadni kanal, između dva velika ostrva Bahama.

Teri Džo preživela 84 sata na otvorenom moru

"Tokom skeniranja površine, nešto mi je zapalo za oko. Među stotinama drugih čamaca u kanalu, fokusirao sam se na jednu tačku i shvatio da je previše mala da bi bila čamac koji je otišao toliko daleko," rekao je Spakidakis. U šoku je, zajedno sa kapetanom, otkrio devojčicu koja je 84 sata preživela sama na otvorenom moru.

Teri Džo je preživela brutalni napad na luksuznoj jahti "Bluebelle", koju je njen otac, dr Artur Dupero, iznajmio za porodično putovanje na Bahame. Na putovanju su bili i Duperova supruga Džin, deca Brajan (14), Teri Džo (11) i Rene (7), kao i prijatelj i skiper Džulijan Harvi sa svojom suprugom Meri Dene. Prvih pet dana putovanja prošlo je bez problema, ali je pete noći Teri Džo probudilo vrištanje na palubi.

Otac je ostavio samu na brodu koji tone

U razgovoru sa novinarima, Teri Džo se prisetila kako se "popela na palubu da vidi šta se dešava, i videla je svoju majku i brata kako leže na podu, i svuda je bilo krvi". Zatekla je Harvija kako ide prema njoj. Kada je pitala šta se dogodilo, samo ju je ošamario i rekao joj da siđe ispod palube. Teri Džo je još jednom otišla ispod palube, kada je nivo vode počeo da raste na njenom nivou. Ponovo je naletela na Harvija i pitala ga je da li čamac tone, na šta je on odgovorio: "Da".

Harvi ju je zatim pitao da li je videla kako se gumenjak, koji je bio vezan za jahtu, otkačio. Kada mu je rekla da jeste, skočio je u vodu prema njemu. Teri Džo se setila jedinog splava za spasavanje na brodu i ukrcala se na mali čamac. Bez hrane, vode ili bilo kakvog pokrivača koji bi je zaštitio od vrućine i sunca, Teri Džo je provela 84 iscrpljujuća sata pre nego što ju je spasio "Kapetan Teo".

Ubio ženu da bi naplatio osiguranje

Bez znanja Teri Džo, do trenutka kada se probudila 12. novembra, Harvi je već udavio svoju ženu i nasmrt izbo ostatak njene porodice. Verovatno je ubio svoju ženu da bi naplatio njenu polisu osiguranja dvostruke odštete od 20.000 dolara. Kada je otac Teri Džo video kako ju je ubio, Harvi je, da bi eliminisao svedoka, ubio doktora, a zatim nastavio da ubija ostatak njene porodice. Zatim je potopio jahtu na kojoj su bili i pobegao na svom gumenjaku sa utopljenim lešom svoje žene kao dokazom.

Ubio se kada je čuo da je Teri Džo živa

Njegov gumenjak je pronašao teretnjak "Gulf Lion" i dovezao ga na lokaciju američke obalske straže. Harvi je rekao obalskoj straži da se jahta pokvarila dok je bio na gumenjaku. Još je bio sa njima kada je čuo da je Teri Džo otkrivena. "O Bože!" Harvi je navodno promucao kada je čuo vest. "Pa, to je divno!" Sledećeg dana, Harvi se ubio u svojoj motelskoj sobi.

Do danas nije poznato zašto je Harvi odlučio da pusti Teri Džo da preživi, najverovatnije je bio ubeđen da će se udaviti. Šta god da je bio razlog te odluke, ovaj bizaran čin milosrđa u slučaju je rezultirao medijskim fenomenom koji je pre više od pola veka šokirao svet.

Autor: Iva Besarabić