AKTUELNO

Ministar kulture Nikola Selaković otvorio je večeras u Muzeju pozorišne umetnosti izložbu "Dinastija Obrenović i pozorište" koja, kako je naglasio, slavi ne samo bogatu pozorišnu tradiciju Srbije već i doprinos dinastije Obrenović razvoju srpske kulture i umetnosti.

"Verujem da će izložba ostaviti dubok utisak na sve posetioce i omogućiti da iz nove perspektive sagledamo značaj pozorišta ne samo kao umetničke forme već i kao ključnog dela naše društvene i političke istorije", rekao je Selaković.

Ministar je podsetio da je dinastija Obrenović odigrala ključnu ulogu u modernizacji Srbije i naglasio da je razvoj kulture upravo bio jedan od stubova te modernizacije.

Njihova podška pozorišnoj umetnosti neizostavni je deo pocesa osvešćivanja kulturnog i nacionlanog identiteta srpskog naroda tokom 19 veka.

Foto: Tanjug /MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

Selaković je podsetio da je u vreme kada su se tek postavljali temelji moderne srpske države pozorište bilo mnogo više od mesta za zabavu - postalo je prostor u kojem su se razvijale ideje o slobodi, evropskim vrednostima prosvetiteljstvu i patriotizmu.

Foto: Tanjug /MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

"Dinastija Obrenović i pozorište je neverovatna izložba koja pokazuje bezgraničnu širinu inspiracije srpskih umetnika - onih koji su se bavili scenom, dramom, pozorištem, koji su u Dinastiji Obrenović nalazili nepresušnu inspiraciju za pisanje pozorišnih komada igranih i pre 100, 170 godina, pa do dana današnjega. U ovoj izložbi vidi se i ono pre toga - koliko je Dinastija Obrenović dala nemerljivo veliki, ključni doprinos oživljavanju i stvaranju nove, savremene kulture u Srbiji", rekao je ministar za Tanjug.

Foto: Tanjug /MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

Ministar je naglasio da bez Dinastije Obrenović srpskog savremenog pozorišta jednostavno nema i dodao da bi svako ko bi rekao nešto suprotno debelo pogrešio.

"Dakle, od knjaza Miloša koji je doveo Joakima Vujića u Srbiju, tog utemeljioca savremenog srpskog teatra, preko knjaza Mihajla njegovog sina koji je gajio veliku ljubav prema umetnosti, bio veliki mecena ali koji je i jedan od otaca srpskog pozorišta i čija je svojevrsna zadužbina Narodno pozorište u Beogradu", naveo je ministar i pozvao sve da dođu u Muzej pozorišta Srbije.

Foto: Tanjug /MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

Ministar je podsetio na reči direktorke tog, kako je rekao, divnog muzeja Vesne Burojević, da je izložba tek malo zagrebala i da se tek sada vidi koliko je to polje široko i koliko na njemu tek može da se radi, koliko toga možemo da saznamo kroz pozorište o srpskom društvu toga vremena, jer je naše pozorište kroz čitav njegov moderni nastanak i delovanje svedok prohujalih vremena, vremena u kojima su naši preci, neretko neobrazovani ali puni želje i ljubavi prema otadžbini osvajali slobodu ne samo kuburom, mačem i jataganom, već znanjem, širenjem kulture i umetnosti", rekao je Selaković.

Izložba prikazuje priču o Obrenovićima kao osnivačima pozorišta, ali i kao o temi književnih dela. Njihov život vezan je za teatar mnogo više nego što se na prvi pogled čini.

Foto: Tanjug /MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

Izložba obuhvata četiri vladara dinastije Obrenović. Predstavlja sve što je knjaz Miloš uradio u začecima pozorišnog života koji je i pokrenuo u Srbiji, i prikazuje ulogu kneza Mihaila u osnivanju Narodnog pozorišta, ukljuccujuchi i obznanu da će dati lična sredstva za njegovu izgradnju.

Kraljevi Milan i Aleksandar predstavljeni su i kao interesantne ličnosti koje su tema dramskih dela, između ostalih, "Konaka" Miloša Crnjanskog.

Foto: Tanjug /MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

Izložba čiji je autor Biljana Ostojić obuhvata fotografije, dokumenta, prva izdanja srpskih drama koje su im posvećene, plakate prvih predstava.

Direktorka Muzeja Vesna Burojević dodala je da je sve što je kroz izložbu predstavjeno, deo blaga koje se čuva u muzeju.

Izložba upriličena u susret obeležavanju 75 godina Muzeja pozorišne umetnosti osnovanog 1950. biće otvorena do kraja decembra.

Autor: Jovana Nerić