AKTUELNO

Domovi zdravlja, opšte bolnice, klinički i kliničko-bolnički centri širom Srbije otvoreni su jutros od 8 sati za besplatne preventivne preglede. Pregledi se ne zakazuju, niti je potreban uput, a svi građani u prilici su da urade niz pregleda, između ostalog i ultrazvuk štitaste žlezde. Takođe, pregledi se sprovode i za decu.

Ovo je šesta akcija besplatnih preventivnih pregleda, a do sada je, za samo pet dana akcije, više od 145.000 građana obavilo preventivni pregled.

Šta sve možete da proverite

Danas, 15. septembra, svi građani, čak i oni bez zdravstvenog osiguranja, danas do 17 sati mogu da obave:

pregled kod endokrinologa

urade ultrazvuk štitaste žlezde

tumor markere: PSA za muškarce, kao i CEA, CA19-9 i AFP (Alpha Fetoprotein)

merenje krvnog pritiska

provere nivo šećera u krvi

EKG

kompletna krvna slika.

Pregledi se ne zakazuju, a svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima, biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede.

Pregledi i za najmlađe

I ove nedelje, zbog velikog interesovanja roditelja, sprovode se i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta - od pregleda pedijatra, preko fizijatra, do dečjeg stomatologa.

Takođe, u pojedinim zdravstvenim ustanovama biće organizovana i redovna vakcinacija dece, prema kalendaru.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Lista svih ustanova gde možete na pregled

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, kao i vrste pregleda koji se obavljaju u svakoj ustanovi, istaknute su na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

O značaju preventivnih pregleda koje organizuje Ministarstvo zdravlja, najbolje govore podaci sa terena, gde su građanima otkrivena stanja, na osnovu kojih će im biti spaseni životi. Nažalost, ali i na sreću, neki zdravstveni problemi su otkriveni i pacijenti su bez čekanja otišli na dalju dijagnostiku, odnosno na lečenje.

"Bomba" u stomaku, bez tegoba

Tako je, tokom prvih preventivnih pregleda, jednom Beograđaninu, Dragoljubu Trifunoviću otkrivena anuerizma trbušne aorte u KBC "Bežanijska kosa", odakle je odmah upućen u Urgentni centar Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS). Kako je Trifunović ispričao, on nije imamo nikakve bolove niti bilo koji simptom koji bi ukazao da ima takozvanu bombu u stomaku.

- Nikada nisam osetio simptom, bol u stomaku koji bi ukazivao da imam nešto ovako. Ja inače imam druge probleme, i eto. Krenule žena i ćerka na pregled pa sam i ja na njihov nagovor, i ispostavilo se da imam i ovo u stomaku. Hvala Bogu, pa sam došao - rekao je Dragoljub Trifunović za "Blic", koji je nakon pregleda upućen da se javi lekarima na Drugoj hirurškoj klinici kako bi mu se zakazala operacija.

Metastaze bez simptoma

Kako je ranije za izjavio direktor KBC Zemun, dr Dragoš Stojanović, jednoj ženi je na preventivnom pregledu otkrivena tumorska promena na plućima sa metastazama. Žena, koja nije imala nikakve tegobe, odmah je upućena na dalju dijagnostiku.

Preventivni pregledi u UKCS

- Pacijentkinja nije imala posebne tegobe, a pušač je. Nažalost u toku ovih pregleda postojala je sumnja na neke promene na plućima. Urađen je skener i nažalost je pronađena tumorska promena na plućima sa metastazama, a ona je upućena na invazivniju dijagnostiku - rekao je dr Stojanović za "Blic".

Foto: Burst

Šta pokazuje statistika

Dosadašnja statistika akcije besplatnih preventivnih pregleda, koji su se tokom leta sprovodili u Srbiji, izgleda ovako:

za pet dana akcije pregledano je više od 145.000 građana.

kod blizu 10 odsto pregledanih građana, bez ikakvih simptoma, otkrivena su različita oboljenja.

Među ozbiljnijim zdravstvenim problemima koji su otkrivani kod građana tokom preventivnih pregleda, posebno se ističu:

mladeži suspektni na karcinom

promene na plućima suspektne na karcinom

aneurizme

dijabetes

kardiološki problemi...

Ministarstvo zdravlja i ovim putem poziva građane da učestvuju u nedeljnoj akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Autor: Aleksandra Aras