AKTUELNO

Iako aktivna varijanta koronavirusa, daje uglavnom blage simptome, ne treba zaboraviti da je kovid i dalje teška bolest po one koji imaju hronične bolesti.

To je u razgovoru za Pink.rs kazao pedijatar dr Saša Milićević. On objašnjava da korona više nije kao što je bila, odnosno da ima blaže simptome, ali i dalje treba biti obazriv.

- Korona je postala uobičajena, nije kao Što je bilo. I iza velikog broja infekcija koje su sada aktivne, a koje se manifestuju temperaturom, malaksalošću, krije se korona, jer ne daje teške kliničke slike... - objasnio je on za naš portal.

Korona nije prestala, ali smo joj ''sabili rogove''. Ona će preći u sezonsku infekciju i javljaće se kada je vreme promenljivo, dodao je on.

- Mislili smo da će visoka temperatura da je uništi, ali nije... - komentariše doktor Miloćević.

Foto: Pixabay.com

- Neko se testira, neko ne, a veći broj koji se testiraju jesu pozitivni. Virus prođe sam za 5 do 10 dana. Jedino su ugroženi pacijenti sa hroničnim oboljenjima... srčanim manama itd. - rekao je Milićević.

Deca dobro podnose, ona ostaju distributeri jer se on prenosi u vrtićima i školama, pa se prenosi na starije.

- Ipak je pod kontrolom i nema razloga za strah. Korona i dalje postoji, nije da je nema, Ali na sreću imamo kolektivni imunitet, veliki broj ljudi je preležao koronu - rekao je pedijatar.

- Problem bi bio ako bi mutirao, ali nadam se da ta mutacija ne može da se desi - naveo je pedijatar Milićević za kraj razgovora.

Autor: Dubravka Bošković