AKTUELNO

U više od 1.700 osnovnih i srednjih škola širom Srbije, u učionice će ući oko 538.000 osnovaca i 240.000 srednjoškolaca. Prema podacima Ministarstva prosvete, ove godine prvi put u klupe će sesti oko 64.000 prvaka.

Predsednik opštine "Stari grad" Radoslav Marjanović je svim đacima poželeo srećan polazak u školu, dodajući da će svi đaci prvaci dobiti rančeve na poklon.

- Rančevi u sebi imaju sve što im je neophodno. Dakle tu su sveske, futrole, bojice, lenjiri, šestari... Sve ono što je najmlađima neophodno za početak školovanja - rekao je predsednik opštine "Stari grad".

Govoreći o besplatnim programima Marjanović kaže da će na tome nastaviti da se radi i u narednom periodu.

Foto: TV Pink Printscreen

- To nas očekuje od početka oktobra ove godine, imali smo sastanke sa svim direktorima osnovnih škola, radiće se na bezbednosti, imamo sistem video nadzora koji će biti implementiran u svim školama. Radi se na dosta stvari, pre svega nam je bitno da škole budu bezbedne, i na tom zadatku moramo svi da učestvujemo - naveo je on.

Podsećajući se svog prvog dana u školi, Marjanović kaže da je upravo tada stekao prijatelje sa kojima se i dan danas druži.

Mirjana Sloboda direktorška Osnovne škole "Skadarlija" kaže da su u ovoj školskoj godini pravila znatno strožija.

- 28 učenika je maksimalan broj u odeljenju, tako da ove godine imamo 4 odeljenja prvog razreda koje sa zadovoljstvom večeras očekujemo u 18 sati - rekla je ona.

Foto: Pixabay.com

Učenički parlament je i prošle godine pokrenuo pravilnik dres koda, a to je i ovde godine uvedeno kao pravilo, rekla je ona, pa objasnila šta to znači za đake, a šta za roditelje.

- Urađeni su plakati, šzta je u skladu sa primerenim oblačenjem. To se sada odnosi i na roditelje... Imamo i prekršajne prijave u odnosu učenika na nastavnike, roditelje i slično - rekla je ona.

Govoreći o prvom času, direktorka je navela da prvi čas započinje intoniranjem himne, što je nazvala lepom idejom.

- Deca treba da osećaju pripadnost i da znaju simbnole svoje države - rekla je ona.

Autor: Dubravka Bošković