AKTUELNO

Profesori mašinsko i rudarsko geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa galvnim naučnikom kompanije Rio Tinto dr Najdželom Stjuartom predali su dopis časopisu "Nature" u kojem se traži ispravka i povlačenje rada Dragane Đorđević o projektu "Jadar".

Predrag Mijatović, generalni sekretar Saveza inženjera rudara i geologa Srbije, rekao je u Novom jutru kod Jovane Jeremić na TV Pink da je taj rad pročitao sa stručnog aspekta iz ugla koji se odnosi na oblast sa kojom se on bavei već 30 godina.

- Po meni taj rad ima dve generalne zamerke, treba ili promeniti naslov rada ili promeniti tekst - kaže Mijatović.

Foto: TV Pink Printscreen

Mijatović navodi da ti profesori i gospodin iz Rio Sava su apsolutno u pravu što se tiče njihovog zahteva da se taj rad povuče.

Govoreći o radu Mijatović kaže da on liči na neki zbornik netačnih informacija koje objavljuju na skoro svim društvenim mrežama.

- Katastrofični scenariji koji nemaju nikakvo uporište u struci, pogrešno interpretirani neki podaci, čak je u nekim stvarima prisusno odsustvo elementarnih znanja iz oblati gde su hteli d anaprave neki rezime i da daju opis šta se desilo, pogotovo što u nsalovu piše da se rad odnosi na zapadnu Srbiju - kaže Mijatović.

Navodi da su sve podatke koje su koristili za naučni rad koristili iz dva bunara sa nekih 17 hemijskih analiza, pogotovu što su pomešali neke stvari pogotovu iz geologije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Spominje se i povezuje sliv Jadra sa Mačvom. Mačva jeste veliki rezervoar vode i geotermalne energije ali ona nema neke veze sa ovim jadarskim delom, pogotovu što izmešu ova dva dela postoji planina Cer koja donekle čini određenu barijeru - kaže Mijatović.

Prema njegovim rečima poenta tog rada je da se da naučna osnova silnim neistinama i proizvoljnim tumačenjima koje slušamo svaki dan.

Kao primer Mijatović je naveo i njihovu tvrdnju da kada se krene u eksploataciju sa oknom onda će visoko mineralizovana voda pod velikim pritiskom da šikne na površinu od nekoliko bari.

- To znači da ne znaju elementarne stvari koje se odnose na rudarstvo i na proces izrade vertiklnih rudarskih prostorija. To je baš elementarno ne poznavanje stvari - navodi Mijatović.

Autor: Dalibor Stankov