AKTUELNO

Guverner Narodne banke Banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da su banke u ponedeljak dobile nacrt Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji bi trebalo da trajno uredi kamatne stope kod gotovo svih kredita i obezbediti da korisnicima ne mogu biti naplaćene previsoke kamate koje ne odgovaraju trenutnim tržišnim uslovima.

Ona je novinarima na predstavljanju izveštaja o inflaciji u NBS rekla da se očekuje da se svaka banka oglasi pojedinačno o predloženim izmena, dodajući da bi krajem godine novi zakon trebalo da stupi na snagu, kada istekne trenutna mera o ograničenju kamata na stambene kredite.

"Prvo ćemo razgovarati sa bankama, a zatim sledi javna rasprava, ne u smislu javnog slušanja, već pod kojom podrazumevamo javno oglašavanje nacrta gde celokupna javnost ima mogućnost da se oglasi o tim izmenama", rekla je Tabaković.

Ona je naglasila da će se o detaljima tog zakona govorit kada se postigne prvo konsenzus sa bankama, a onda će ono što se naziva javnom raspravom biti dostupno i ostalima.

Prema njenim rečima, ovaj zakon mora da postigne "vin-vin situaciju", odnosno da niko ne gubi, a da svi dobiju.

"Mislim da su naša rešenja, preduzimana godinama unazad, upravo bila tako formulisana, tako koncipirana i da ono što odlikuje finansijski sistem u Srbiji, a to je stabilnost, biće dodatno ojačano ovim zakonom", rekla je Tabaković.

Ona je naglasila i da je jedan od najboljih pokazatelja stabilnosti i sposobnosti banaka da svoje kredite naplaćuju od klijenata.

Istakla je i da finansijska stabilnost ima preduslov u političkoj stabilnosti.