AKTUELNO

Tehnički direktor Javnog preduzeća "Podzemna eksploatacija uglja - Resavica" Slobodan Mitić je govoreći iskopavanju litijuma istakao da je plasiranje poluistina na neki način manipulacija građanima koji nemaju dovoljno informacija i nisu stručni.

- Lako je govoriti o temi koju ne poznajete - odgovorio je Mitić na kritike povodom iskopavanja litijuma u Srbiji.

- Napravio bih paralelu, u okviru naše kompanije postoji devet rudnika, jedan od onih koji eksploatiše ugalj na više lokacije je rudnik Remen. Da bi kopali morate imati sistem ventilacije, odvodnjavanja jame, sistem transporta, dopreme, merenja gasnih parametara samo ispod zemlje. Ne znam ko može da misli da je to jednostavno napraviti na 60 lokacija - rekao je Mitić povodom navoda će se litijum kopati na 60 mesta.

Prema njegovim rečima, ne može svaki građanin biti stručan da razlikuje poluistinu od neistine.

- To je na neki način dovođenje u zabludu naših građana i pravljenje fame da je rudarenje destruktivno po okolinu - dodao je Mitić.

Foto: TV Pink Printscreen

On je podsetio da rudari sutra slave svoj dan, kao i da je sa nastankom i razvojem Srbije prva industrijska grana koja je renula sa razvojem to je bilo rudarstvo.

- Pre 180 i nešto godina je krenulo rudarenje uglja, pa bakra. Znači nosioci razvoja naše države je rudarenje bakra. Nosioci razvoja naše države je rudarstvo i to je bazna industrija - istakao je Mitić.

On je naglasio da nije reč o lakom poslu.

- To je odgovoran i opasan posao - zaključio je Mitić.

Autor: Snežana Milovanov