AKTUELNO

Kompanija Rio Tinto saglasna je sa čvrstim stavom državnih organa Srbije da se od projekta Jadar očekuje da ispuni najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine i da poštuje regulativu Srbije i EU.

Pošto građani ne poseduju dovoljno informacija o projektu donosimo vam video sa odgovorima na devet neistina o projektu Jadar koje u javnost plasiraju lažni ekolozi i deo opozicije.

Prva neistina je da će sumporna kiselina uništiti zemlju.

Istina je da se sumporna kiselina nigde ne baca. Ona se, posle prerade rude, koristi za proizvodnju gotovih proizvoda koji se dalje šalju na tržište na prodaju, a to su – litijum karbonat, natrijum sulfat i borati.

Druga neistina koja se plasira jeste da se sumporna kiselina prerađuje na 240 stepeni Celzijusa i da izbacuje otrovne gasove u vazduh.

Ono što je istina jeste da se sumporna kiselina prerađuje na 90 stepeni Celzijusa u zatvorenim posudama i koriste se najsavremeniji skruber filteri koji sakupljaju isparavanja.

Treća od neistina je da će se korititi tri miliona tona sumporne kiseline.

Istina je da će se koristiti 340.000 tona godišnje, dok se u poljoprivredi koristi 400.000 tona godišnje.

Četvrta neistina je ta da će vazduh biti zagađen.

Ono što je istina jeste da će se koristiti najsavremeniji skruber filteri koji sakupljaju bilo kakvo moguće isparavanje.

Peta neistina je da će rudnik uništiti pijaću vodu i navodnjavanje.

Istina je da se rudno telo rudnika nalazi ispod površine, na dubini koja nema kontakta sa izvorima vode i navodnjavanjem.

Video: Privatna arhiva

Šesta neistina je da će se od Jadra napraviti pustinja.

Istina je da rudnik ima podzemni kop i radiće decenijama, a nakon čega će sva površina biti rekultivisana i obnovljena za buduće generacije.

Odlični primeri su lokacije nekadašnjeg Rio tintovog rudnika bakra „Flambo“ u Viskonsinu (SAD), sada se sastoji od livade, šume i močvarnih staništa i dom je stotinama vrsta biljaka i životinja. Tako isto i nekadašnja topionica aluminijuma „Auzat“ u Francuskoj, danas je sportski kompleks.

Sedma neistina je da će se deponija izliti u reku Jadar i uništiti pijaću vodu za celu Srbiju.

Istina je da će deponija biti u dolini reke Štavice, koja nije u plavnom području i nije bogata podzemnim vodama, dok otpad neće biti tečan nego čvrst te se ne može izliti pri bilo kakvim poplavama.

Otpad će biti zaštićen po najvišim ekološkim standardima Republike Srbije u Evropske unije.

Osma neistina je da će rudnik raselti 100.000 stanovnika Jadra.

Istina je da samo 157 stanovnika, koji su prodali svoja 52 imanja za rudnik, preselio se dobrovoljno i drugih preseljenja neće biti.

Deveta neistina je da će se koristiti milioni tona vode za preradu.

Istina je da nijedan postojeći izvor vodosnabdevanja ne bi se koristio za preradu. Više od 70 odsto potrebe za vodom će se podmirivati iz sopstvenih izvora, putem prikupljanja atmosferskih voda ili prečišćavanjem i recikliranjem voda koja se već koriste u procesu preraade.

U slučaju potrebe, samo 20 odsto vode koristiće se iz reke Drine, ne iz Jadra.

Ovaj video pruža odgovore na dezinformacije i nudi prave činjenice o projektu Jadar, osiguravajući da su građani informisani i svesni stvarnih uticaja i koristi koje donosi ovaj značajni projekat.

Autor: P. J.