AKTUELNO

Rudarenje je oduvek imalo ključnu ulogu u ekonomskoj stabilnosti Srbije, doprinoseći ne samo bruto domaćem proizvodu (BDP), već i otvaranju radnih mesta i podršci lokalnim zajednicama.

Kako se svet suočava sa sve većim zahtevima za mineralnim resursima, značaj rudarenja u Srbiji postaje još izraženiji, piše Teleks.rs.

Ekonomija i BDP

Rudarski sektor čini značajan deo srpske ekonomije. Učešće rudarstva u BDP je od 2,1 do 2,7 odsto, a veoma brzo bi mogao sa da se podigne na oko 10 procenata BDP-a Srbije. Glavni mineralni resursi koji se eksploatišu u Srbiji uključuju bakar, zlato, olovo, cink, lignit i drugi. Kompanije poput RTB Bor i Zijin Mining Group vodeće su u ovoj oblasti, donoseći značajne investicije i unapređujući tehnološke procese.

Naša komparativna prednost je da Srbija raspolaže nekim od najznačajnijih mineralnih resursa, koje Evropa označava kao kritične mineralne sirovine. Kad govorimo o jadaritu, o kojem se ovih dana najviše govori, sa rezervama sa kojima Srbija raspolaže mogli bismo da zadovoljimo oko 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi, a ako govorimo o razvoju čitavog lanca vrednosti, što je naš cilj, doprinos rastu BDP-a bi bio čak do 18 odsto. Ako čitava Evropa ide u pravcu veće samoodrživosti, ne vidim razlog da i Srbija ne razmišlja kako da zaokružimo čitav proizvodni ciklus rude, baterija, električnih vozila, u našoj zemlji, gde će raditi naši ljudi i upravljati naši stručnjaci, a da sve to radimo u partnerstvu sa zemljama iz Evrope i po najvišim standardima koji važe u EU, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Zapošljavanje i socijalni uticaj

Rudarski sektor zapošljava hiljade radnika širom Srbije. Pored direktnog zapošljavanja, rudarenje podržava i mnoge prateće industrije, kao što su proizvodnja opreme, logistika i usluge, što dalje doprinosi zapošljavanju.

Otvaranjem novih rudnika u Srbiji zaposlilo bi na hiljade novih ljudi.

Održivi razvoj

Jedan od ključnih izazova za rudarski sektor u Srbiji jeste postizanje održivog razvoja. Vlada i rudarske kompanije rade na implementaciji savremenih tehnologija i praksi koje smanjuju negativan uticaj na životnu sredinu. Na primer, kompanija Zijin Mining Group ulaže značajna sredstva u projekte reciklaže i obnovu rudarskih područja, dok RTB Bor primenjuje napredne metode za smanjenje emisije štetnih gasova.

Rudarenje ima vitalan značaj za Srbiju, kako u ekonomskom, tako i u socijalnom smislu. Kroz odgovorno upravljanje resursima i fokus na održivi razvoj, ovaj sektor može nastaviti da doprinosi prosperitetu zemlje. Važno je da država i industrija nastave da sarađuju na unapređenju standarda i praksi koje će osigurati dugoročnu korist za sve građane Srbije.

Autor: Predrag Jeremić