AKTUELNO

Knjigovodstvo i računovodstvo i razlike među njima? Rešite se ove nedoumice jednom za svagda u roku od 2 minuta.

https://www.freepik.com/premium-photo/business-partnership-discussing-using-calculator-review-balance-sheet-annual-with-holding-pen-using-laptop-computer-calculating-budget-audit-integrity-before-investment-concept_5116434.htm#fromView=search&page=1&position=26&uuid=7209f2d9-d02d-43eb-8897-a55ffe0d9247

Razlike između knjigovodstva i računovodstva

Osim ako niste iskusan preduzetnik, najverovatnije ste do sada smatrali ono što i većina - knjigovodstvo i računovodstvo su sinonimi?

Ovo poistovećivanje nije bez razloga, ali je u suštini pogrešno jer postoje neke razlike između računovodstva i knjigovodstva koje pokazuju da ove dve oblasti ne vrše identične zadatke i da svaka od njih ima svoje specifičnu ulogu u poslovanju.

Ovaj članak Vam na jednostavan način otkriva koje su to specifične razlike između knjigovodstva i računovodstva, koje su sličnosti zbog kojih ih ljudi mešaju i koja oblast Vam je potrebna u određenim situacijama.

Računovodstvo i knjigovodstvo - Da li su razlike velike?

Foto: Promo

Knjigovodstvo kao uži deo knjigovodstva

Razlike između knjigovodstva i računovodstva nisu velike jer su ove dve delatnosti međusobno uslovljene.

Strogo govoreći, knjigovodstvo zapravo predstavlja sastavni deo računovodstva.

Šira oblast zvana računovodstvo, na osnovu izveštaja i informacija koje prikuplja uža oblast zvana knjigovodstvo pravi analize i zaključke, te tako zatvara zajednički krug.

Veliki broj agencija, kao priznati Biznis Modus, zbog ovoga se često navode kao knjigovodstvene agencije, iako su u suštini računovodstvene koji u timu imaju stručnjake iz ove oblasti.

Možemo ovo pojasniti još plastičnije kroz posmatranje računovodstva kao lekara, a knjigovodstva kao medicinsku sestru.

Foto: Promo

Tabela: Metaforički prikaz razlika računovodstva i knjigovodstva kroz zadatke medicinske sestre i lekara

Sličnu analogiju možemo upotrebiti kroz ulogu sekretarice i direktora.

Sekretarica (knjigovodstvo), prikuplja podatke i dokumentaciju, a direktor (računovodstvo) razmatra planove, ishode i rizike na osnovu dostavljenih podataka i dokumentacije.

Ukoliko se ponovo vratimo na upotrebu stručnih pojmova - rekli bismo da računovodstveni standardi i zakoni zahtevaju da poslovne promene (prihodi, rashodi, promene u obavezama, promene u kapitalu i dr.) budu evidentirane na specifičan način - što je zadatak knjigovodostva.

Na osnovu evidencije tih poslovnih promena, računovodstvo pravi izveštaje o finansijskim poslovima preduzeća ne bi li se prikazao jasan finansijskih položaj.

Prema tome, iako knjigovodstvo i računovodstvo dele zajedničke ciljeve, oni prate poslovanje u različitim fazama finansijskog ciklusa.

Sada kada smo uopšteno odvojili ova dva pojma, možemo zaći dublje u specifičnosti svake oblast ponaosob.

Zadaci i obaveze računovodstva

Foto: freepik.com

https://www.freepik.com/free-photo/office-with-documents-money-accounts_9183777.htm#fromView=search&page=1&position=49&uuid=42ae7766-d378-44f2-9126-0503aeb8b1e6

Obaveze i zadaci koje rešava računovodstvo

Zadaci i obaveze računovodstva su usko vezane za sastavljanje finansijskih modela pomoću podataka koje je dostavio knjigovođa ili vlasnik firme.

Kao širi pojam od knjigovodstva, računovodstvo se sastoji iz:

● knjigovodstva,

● računovodstvenog planiranja (sakupljanje, obrada i prikazivanje podataka o budućem poslovanju organizacije),

● računovodstvene analize (obezbeđivanje realne procene poslovnih promena),

● računovodstvene kontrole i nadzora (dobijanje tačnih i istinitih izveštaja i kontrola poslovanja),

● računovodstvenog informisanja.

Praktično rečeno, državnim organima računovodstvo služi za određivanje visine poreza (poresko računovodstvo) koja određena organizacija plaća državi, dok privatnim preduzećima računovodstvo služi:

za analizu ekonomskog stanja preduzeća,

za kontrolu i planiranje finansijskih operacija i transakcija,

za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka i preduzimanje odgovarajućih poslovnih poteza.

“Računovodstvo je nauka o beleženju i klasifikovanju poslovnih promena, pretežno finansijskog karaktera i veština sastavljanja značajnih izveštaja, analize i interpretacije ovih promena i prenošenje rezultata licima koja moraju doneti odluku ili dati ocenu, što znači da je zadatak računovodstva da obezbedi kvantitativne i kvalitativne finansijske pokazatelje i informacije koje su neophodne i korisne prilikom donošenja odluka u vezi sa poslovanjem.” - Komitet za terminologiju američkog Instituta javnih računovođa [1]

Zbog navedenih odgovornosti i ozbiljnosti posla, još jedna razlika knjigovodstva i računovodstva je da računovođa mora biti kvalifikovana i formalno obrazovana osoba.

Prema tome, računovođa treba da ispunjava određene zahteve, među koje ubrajamo:

Visoku stručnu spremu iz oblasti računovodstva, finansija, ili srodnih disciplina● Položen stručni ispit● Određen broj godina radnog iskustva● Članstvo u strukovnom udruženju (opciono)

Ozbiljne agencije, poput ranije pomenutog Biznis Modusa, u svom timu uvek imaju računovođe koje ispunjavaju sve pomenute zahteve.

Takođe, poželjno je da računovođa bude u koraku s vremenom tj. poznaje rad u nekim od računovodstvenih softvera kao što su:

● Softkom● Datalab● Timerp

Kada smo se upoznali sa pojedinostima računovodstva, hajde da vidimo detalje knjigovodstva i uporedimo razlike.

Zadaci i obaveze knjigovodstva

Foto: freepik.com

https://www.freepik.com/free-photo/close-up-executives-reading-business-graphs_861592.htm#fromView=search&page=1&position=10&uuid=a129a00d-8769-49cc-9c78-a87b07744fb4

Obaveze i zadaci postavljeni pred knjigovodstvo

Zadaci i obaveze knjigovodstva obuhvataju vođenje poslovnih knjiga (samo ime kaže), odnosno evidentiranje i knjiženje poslovnih događaja u glavnoj knjizi i pomoćnim evidencijama.

Glavna knjiga je dokument u koju knjigovođa beleži prihod od prodaje i troškove.

Postoje dva tipa knjigovodstva:

1. Prosto (beleži stanja i promene na određenim vrstama sredstava)

2. Dvojno (beleži svaku poslovnu promenu najmanje dva puta na dva računovodstvena konta)

Bez obzira na tip, zadatak knjigovodstva je da zabeleži sva poslovna dešavanja na specifičan način, na primer:

Obračun zarada zaposlenih

● Poreska davanja

Bolovanja

Putne naloge

Obračun dugovanja dobavljačima

Potraživanja od kupaca

Upravo u ovim zadacima se vidi razlika između knjigovođe i računovođe.

Zbog ovako jednostavnijih zadataka i obaveza, knjigovođa ne mora da ima formalno obrazovanje iz računovodstva, ali moraju imati dovoljno znanja o ključnim finansijskim temama, te biti precizni.

Treba imati na umu da zadaci i obaveze knjigovođe u velikom variraju zavisno od veličine i tipa organizacije, kao i broju transakcija koje moraju biti zavedene u glavnu knjigu.

Ovaj postupak se naziva knjiženje, a knjiga se može napraviti na jednostavnom listu papira ili pomoću knjigovodstvenog softvera.

Neki od softvera koji se koriste u knjigovodstvu su:

● Wave

● Valure

● Xero

Računovodstvo ili knjigovodstvo - šta Vam je potrebno?

Foto: freepik.com

https://www.freepik.com/free-photo/businesswoman-using-tablet-analysis-graph-company-finance-strategy-statistics-success-concept-planning-future-office-room_16068533.htm#fromView=search&page=1&position=2&uuid=b9f61372-7563-4d9e-8aa6-a1dab53a7590

Računovodstvo ili knjigovodstvo - napravite pravilan izbor zavisno potreba preduzeća

Ukoliko ste vlasnik paušalne firme ili udruženja, najbolja opcija je knjigovođa, a ukoliko imate veći obrt sredstava, svakako bi valjalo da angažujete računovođu ili čak oba stručnjaka.

Bez obzira na veličinu preduzeća, angažovanjem stručnjaka znatno uvećavate šanse za uspešno, dugoročno, ali i bezbrižno poslovanje - što je i cilj svakog preduzetnika.

Ovo znači:

● organizovana finansijska evidencija

● pravilno uravnotežene finansije

● tačne prijave poreza

● pametna finansijska strategija

● rasterećenost vlasničke strukture

Da biste ostvarili sve ovo, nađite način da angažujete proverene agencije sa stručnjacima koji su kvalifikovani svojim iskustvom i sertifikatima i tako date šansu Vašem biznisu da raste.