AKTUELNO

Jako nevreme već je počelo u Srbiji, grad tutnji Malim Zvornikom, a Republički hidrometeorološki zavod upalio je sve alarme.

Jak grad već se sručio na Mali Zvornik, a kako se vidi na snimcima i fotografijama sa društvenih mreža, komadi leda su veličine oraha.

Od jačine padavina ne vidi se prst pred okom.

Krupan grad pao je i u Osečini.

Hitno upozorenje RHMZ

Kako je najavio RHMZ, jaka grmlјavinska oblačnost sa obilnim plјuskovima, gradom i olujnim vetrom iz pravca BiH u narednom satu zahvatiće delove Podrinja, a naročito potez Mali Zvornik - Loznica sa tendencijom premeštanja dalјe ka unutrašnjosti Mačvanskog okruga.

Osim u Mačvanskom okrugu, pojava jakih plјuskova sa grmlјavinom i gradom očekuje se i na zapadu Vojvodine na potezu Šid - Bačka Palanka.

Prethodno, za danas je najavljeno veoma nestabilno sa pljuskovima, grmljavinom, lokalno velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom i jakim i olujnim vetrom u zoni najintenzivnijih pljuskova.

"Tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. Za konkretne lokacije RHMZ će izdavati hitna upozorenja jedan do dva časa unapred", najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Najviši nivo upozorenja u dva regiona Srbije

U skoro celoj Srbiji upaljeni su meteoalarmi i to različitog nivoa upozorenja. Samo u Bačkoj danas nema prognoziranih nepogoda, dok će u Istočnoj i Jugoistočnoj Srbiji danas biti najkritičnije, gde je upaljen crveni, najviši nivo upozorenja zbog dve pojave - pljuskova i grmljavine.

Crveni meteoalarm znači da će vreme biti vrlo opasno!

"Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi", navodi se na sajtu RHMZ.

Narandžasti meteoalarm upaljen je u Šumadiji, Pomoravlju, Jugozapadnoj Srbiji i na KiM. U Banatu, Sremu, Beogradu i Zapadnoj Srbiji na snazi je žuti meteoalarm.

Autor: Snežana Milovanov