AKTUELNO

Na pregovorima malinara i predstavnika Vlade, koji su nešto posle 10 sati počeli u Vladi Srbije, kako Kurir saznaje, ni posle gotovo tri sata nije postignut dogovor.

Kamen spoticanja je otkupna cena maline za ovu godinu. Naime, voćari traže da se ona utvrdi još danas i da početna akontna cena bude 350 dinara sa daljom tendencijom rasta, dok predstavnici Vlade, smatraju da to nije moguće.

Zaključeno je da će se ponovo sastati u petak pošto de završi sajam u Amsterdamu, da Ministarstvo finansija vidi koliko može iz budžeta da se interveniše.

Naš izvor tvrdi da je ministar Martinović tražio da se nađe kratkoročno rešenje, s obzirom da berba samo što nije počela. On je naveo da se poljoprivredni problemi gomilaju godinama, a da o srednjeročnim i dugoročnim planovima treba se dogovara kada berba počne. On je apelovao da se nađe realno rešenje koje zadovoljava sve strane.

Foto: Foto/RINA

Da podsetimo sastanku prisustvuju, malinari, hladnjačari i ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović, a tu su bili i predstavnici ministarstava finansija, unutrašnje i spoljne trgovine, Privredne komore Srbije, Uprave carina, Republičkog zavoda za statistiku, skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kao i predstavnici Instituta za voćarstvo Čačak.

Autor: