AKTUELNO

Vrnjačka Banja postaje sinonim za uspešnu revitalizaciju i razvoj turističke destinacije, pružajući inspiraciju i primer kako jedno mesto može potpuno promeniti svoj identitet za manje od jedne decenije. Prepuni hoteli tokom cele godine svedoče o povratku starog sjaja ove banje, koja sada privlači kako domaće posetioce, tako i turiste iz inostranstva.

Luksuzni hoteli, uređeni parkovi i javne površine, ali i brojni turistički sadržaj namenjeni svim generacijama.

Posetioci su oduševljeni transformacijom koju je Vrnjačka Banja doživela.

Foto: TV Pink Printscreen

"Mnogo je uređeno, poslednjih godina je neprepoznatljiva što se tiče napretka", kaže jedna od gostiju. Drugi ističu lepotu sadržaja i infrastrukture: "Dugogodišnji smo posetioci banje, sadržaji su prelepi", rekao je jedan gost.

Da ovu banju ne posećuju samo domaći turisti govori i izjava jednog od turista koji dolazi iz Lucerna.

Foto: TV Pink Printscreen

- Banju bih preporučio zbog atraktivnosti, kako za mlade, stare, tako i za decu. Odlično je mesto za odmor – kazao je gost iz inostranstva.

Ova metamorfoza nije došla sama od sebe. Veliko ulaganje Vlade Republike Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i lokalne samouprave, zajedno sa podrškom privatnog sektora, pokrenulo je lavinu investicija.

Foto: TV Pink Printscreen

Za samo deseta godina, od oronulog i zapuštenog, ovo mesto je transformisano u prestižnu destinaciju za lečenje, sport, rekreaciju i uživanje.

- Iza svega ovoga stoji pre svega jedno veliko ulaganje Vlade Republike Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, koji je 2014. godine sa nama zajedno otvorio centralni banjski park, renovirani. To je na neki način postaklo sve kasnije investicije. Sama lokalna samuprava, ljudi koji rade u njoj, administracija, javni sektor je pokazao jednu veliku ozbiljnost, zbog čega smo danas jedno od najprspektivnijih, najlepših, najposećenijih turističkih mesta u Srbiji – rekao je Boban Đurović, predsednik Opštine Vrnjačka Banja.

Foto: TV Pink Printscreen

Izgrađeno je ili u potpunosti renovirano desetak hotela sa velnes centrima. Uz hotel Cepter, izgrađen je i luksuzni kompleks apartmana sa heliodromom.

Stefan Đurović, menadžer prodaje Zepterme, rekao je da oni imaju 146 apartmana koji su opremljeni sa najsavrmenijim nameštajem.

Foto: TV Pink Printscreen

- U planu je i otvaranje bazena na krovu zgrade, kao i heliodroma - rekao je Đurović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dejan Topalović, menadžer hotela Park, kazao je da su predstavnici lokalne samuprave uvek prvi izlazili u susret sa pitanjem, šta nam je potrebno da bi svoje radove i poslovee završili što pre i da hotela stavimo u funkciju.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Vrnjačka Banja se može podičiti najvećim akvaparkom u regionu, kao i panoramskim točkom, dok su među turističkim atrakcijama, i zološki vrt, vidikovac na Crkvenom brdu, ali i brojne manifestacije.

Foto: TV Pink Printscreen

Mina Stanojević, PR TO Vrnjačka Banja, istakla je kulturne događaje zbog čega se neki opredeljuju za Vrnjačku Banju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Vrnjački kaneval koji se održava svake godine u julu, zatim La Fest za ljubitelje elektronske muzike, Festival filmskog scenarija - kazala je Stanojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Dosadašnje ulaganja privatnog sektora veća su od 200 miliona evra, dok je za razvoj Vrnjačke Banje iz republičkog i opštinskog budžeta izdvojeno 100 miliona evra, a tu se nestaje.

- Fokus je prema planini Goč, jer planina Goč se nalazi na 15 minuta vožnje od Vrnjačke Banje. Novim projektom koji radimo uz podršku predsednika Aleksandra Vučića, kao i svi ovi projekti koji su urađeni i Vlade Republike Srbije, radimo zajedno sa porodicom Đoković na projektu Gondole, koja će povrzivati upravo centar Vrnjačke Banje i najveću tačku na planini Goč na 1.100 metra nadmorske visine. Cela planina Goč, usvajanjem plana generalne regulacije, pretvara je u jednu planinsku oazu sa velikim brojem sadržaja, kao što Banja ima u centralnom delu, tako će i na Goču biti. Od avantura parkova, spotskih terena, ziplajnova, šetačkih staza, staza zdravlja, dokova oko samog jezera – kazao je Đurović.

Foto: TV Pink Printscreen

Uskoro se otvara istorijski tunel, a u planu je izgradnja i veštačkih jezera i golf terena. Međutim, osim o turistima, podjednako se brine i o poboljšanju života lokalnog stanovništva.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imamo konstantna ulaganja, pre svega u vodosnabdevanje, gde ove godine uz podrušku Mistarstva privrede ćemo uložiti skoro milion evra u nove dodatne kapacitete vode. I to se radi ove godine, ali moram reći da i u domenu školstva, skoro sve škole su upotpunosti renovirane, sređene. Četiri sportske dvorane smo otvorili u poslednjih četiri godine. Što se tiče zdravstva, pre svega primene zdrastvene zaštite, uz podruška države i lokalne samouprave, uložili smo skoro 2,5 miliona evra u rekonstrukciju kompletnog Doma zdaljavlja gde su danas stvoreni uslovi za jednu zaista reprezentativnu zdravstvenu uslugu za sve naše Banjčane, ali i goste – rekao je Đurović.

Foto: TV Pink Printscreen

Sa izgradnjom Moravskog koridora, koji će olakšati pristup, Vrnjačka Banja se priprema za dalji razvoj i rast, potvrđujući svoj status kao jedna od najperspektivnijih turističkih destinacija u Srbiji.