AKTUELNO

Na planini Goč sprovedena je impresivna akcija pošumljavanja koja je okupila rekordan broj volontera. Vođeni mudrošću "Ako razmišljate godinu dana unapred, posejte seme. Ako razmišljate deset godina unapred, zasadite drvo", Vrnjčani su ostvarili izuzetan poduhvat u zaštiti životne sredine.

Akcija, koja je okupila zaposlene u JP "Šume Goč", predstavnike Opštine Vrnjačka Banja, većnike, odbornike, kao i rukovodstvo i zaposlene Opštinske uprave, javnih preduzeća, ustanova i privrednike, realizovana je na Ljuktenu, najvišem vrhu planine Goč. Ovo je samo deo šireg plana pošumljavanja, a cilj je zasaditi 20.000 sadnica crnog bora na površini od 8 hektara tokom ove godine.

Foto: Opština Vrnjačka Banja

Sredstva za ovu inicijativu obezbedilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a do sada je već pošumljeno oko 50 hektara, sa ukupno 125.000 sadnica. Predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima i istakao da je ova akcija ne samo ekološki akt, već i izraz duboke brige za okolinu i buduće generacije.

Foto: Opština Vrnjačka Banja

- Današnja akcija pošumljavanja je samo jedan mali deo našeg opredeljenja ka održivom razvoju, a verujem da će ono što smo danas postigli imati u budućnosti dugoročne pozitivne efekte za našu opštinu i celokupnu zajednicu. Ponosan sam na angažovanje rukovodstva i predstavnika javnog sektora koji su se pridružili ovoj važnoj inicijativi. Neka ova akcija bude i podsticaj svima da se aktivno uključe, jer svaki pojedinačni doprinos, ma kako mali, može imati veliki uticaj na našu životnu sredinu. Naša vera u održivost, naša briga za okolinu i naša posvećenost budućim generacijama su pokretači ovakvih akcija, zato nastavljamo dalje - poručio je Đurović.

Foto: Opština Vrnjačka Banja

Ovim rečima, predsednik opštine, Boban Đurović je još jednom potvrdio posvećenost Opštine Vrnjačka Banja zaštiti životne sredine i promovisao značaj kolektivnih napora u izgradnji održive i zdrave životne sredine za buduće generacije.

Foto: Opština Vrnjačka Banja

Direktor JP "Šume Goč", Ivica Lazarević, naglasio je da su sadnice crnog bora iz Pirota idealne za ovu regiju i da je cilj do 2027. godine pošumiti svih 100 hektara goleti na Goču.

Foto: Opština Vrnjačka Banja

Goč je jedna od šumovitijih planina u Srbiji. Krase je bukva, hrast kitnjak, breza, javor, a najviše četinari, poput jele i bora.

Foto: Opština Vrnjačka Banja

Procenjuje se da na planini ima oko 650 biljnih vrsta, od čega je više od 200 lekovitih i aromatičnih. Goč čini i pluća Vrnjačke Banje, a na ovim prostorima ova akcija, čiji je inicijator predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, nije zabeležena još od kraja 70-ih godina prošlog veka.

Foto: Opština Vrnjačka Banja

Ova akcija nije samo primer očuvanja prirode već i izuzetan pokazatelj zajedničkog rada i posvećenosti izgradnji održive budućnosti. Svaki volonter koji je danas učestvovao nije samo čuvar okoline, već i graditelj budućnosti.