AKTUELNO

Ispraćaji u vojsku nekad su se gotovo podrazumevali, a novije generacije ne znaju kako je sve to izgledalo. Ukoliko bude odobreno obavezno služenje vojnog roka, da li će to značiti i povratak tradicije ispraćaja regruta u Vojsku Srbije?

Najava obaveznog vojnog roka budi osećaj nostalgije, vredno je osvrnuti se unazad i razmisliti o tome kako su nekada izgledali ti emotivni trenuci rastanka između vojnika i njihovih najbližih.

U vreme kada su vojni rokovi bili obavezni, ispraćaj u vojsku predstavljao je važan događaj u životima mladih ljudi i njihovih porodica. Pripreme za odlazak u vojsku započinjale su danima unapred, a cela zajednica uključivala se u organizaciju ispraćaja. Porodice su pravile tradicionalne obroke, a prijatelji su se okupljali kako bi zajedno proveli poslednje trenutke pre odlaska vojnika.

Centralni deo ceremonije predstavljao je odlazak u vojnu jedinicu, gde bi se vojnici oblačili u uniforme, a porodica i prijatelji ih ostavljali ispred kapija kasarne. Roditelji su sa suzama u očima ispraćali svoje sinove, a sestre i devojke svoje voljene. Emotivni trenuci opraštanja od najbližih bili su praćeni pesmama i stihovima koje su prijatelji pevali kako bi olakšali rastanak.

Nekada su se ispraćaji dešavali na centralnim mestima u gradovima, gde bi se okupljala cela zajednica da pruži podršku mladim vojnicima. Ulice bi bile ispunjene zvucima pesama koje su odjekivale iz uglova kafana i domova. Neki su za ispraćaj svojih sinova u vojsku zakupljivali lokale, dok bi drugi podizali šatre iz kojih bi se čuli zvuci orkestra koji im je svirao u čast.

Ovaj tradicionalni pristup ispraćajima u vojsku u Srbiji bio je duboko ukorenjen u zajednici, stvarajući nezaboravne trenutke za sve učesnike. Dok su se vremena promenila, sećanja na te ceremonije i dalje žive kao deo kulturne baštine, podsećajući nas na vrednosti zajedništva i podrške u teškim trenucima odlaska voljenih u vojnu službu.

Danas kada se najavljuje ponovo aktiviranje obaveznog vojnog roka, svi se pitaju dali će se vratiti i stara tradicija ispraćaja regruta.