AKTUELNO

Nakon evidentnog angažovanja Turske, ali i Vašingtona na planu naotužavanja tzv. vojske Kosova, stiče se utisak da se Rusko-Ukrajinski scenario ponavlja. Dok je Angela Merkel boila na vlasti, u Nemačkoj je uspevala da bude garant mira i stabilnosti između Putina i Zapada.

Ona je svojim veštim političkim potezima uspela da balansira i obezbedi mir na evropskom kontinentu.

Njenim odlaskom u političku penziju počeo je rat, a za sve to vre,me se Ukrajina naoružavala, što je kasnije eskaliralo sukobom.

Slična situacija se trenutno odvija na Kosmetu. Albanci sa Kosova ne gube vreme, a posetom britanskog ministra spoljnih poslova dobili su dodatna krila.

Da li je tačno da Kosovske bezbednosne snage trenutno broje oko 3500 vojnika, a prema planu Prištine do 2028. trebalo bi da ih bude 8 hiljada. Ako ih Turska, Vašington i Britanija naoružavaju, postavlja se pitanje ko će da ih obučava i sprema za borbe. Na koji način će sve ove zemlje pravdati svoje postupke koji su protivni međunarodnom pravu i da li je vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji ono što je njih najviše uzdrmalo.

Foto: TV Pink Printscreen

- To naoružavanje nije počelo juče. To je počelo tokom rata 1998. godine, nastavilo se svih ovih sledećih godina je Priština naoružavana od strane Zapada. Mi smo još tada '98. zaticali najnovije snajperske puške koje nismo imali, a još tada su oni imali instruktore amerikance, engleze, nemce koji su ih snadbevali i opremom i naoružavali - rekao je u Novom vikend jutru kod Jovane Jeremić, Goran Radosavljević Guri, bivši general policije.

- Ove rakete koje su sad dobili je samo kap u moru, a oni sigurno toga imaju. Neko im je sve to donirao da bi vršili pritisak na Srbe i na Srbiju - dodao je on.

Kristofer Hil je saopštio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će oni poslati oružje Prištini. Politika predsednika Vučića je ipak dobra bilateralna saradnja sa Amerikom.

- Ja ovo naoružavanje shvatam više kao poruku i više kao pretnju našem predsedniku da imaju druge načine da vrše pritisak na Srbiju i na njega lično. Naoružavanje Kosova i Albanskog naroda i ekstremista traje mnogo duže- rekao je u Novom jutru kod Jovane Jeremić Bratislav Dikić, bivši general policije.

- Moramo da znamo da će se oni boriti za te svoje granice da naprave tu svoju državu veliku Albaniju, tu je i deo Grčke, Makedonije, Srbije i Crne Gore uz podršku koju su obezbedili novcem iz američkih narko kartela- rekao je Dikić.

- Moramo da procenjujemo rizike i da se u budućnosti pripremamo za jedan veliki rat i mi i sve zemlje u okruženju- rekao je Dikić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Vraćanje obaveznog vojnog roka je jako važna ideja za državu i taj rok mora da se vrati. Mladi će da završe fakultete, da rade ali u kojoj državi ako ne sačuvamo ovu našu- rekao je Goran Radosavljević Guri, bivši general policije.

- Mladi ljudi treba da steknu odnos prema državi, prema patriotizumu, da vole svoju državu u kojoj će da završe školu i da se obrazuju, u kojoj će da rade, u kojoj će da imaju porodicu- rekao je Radosavljević.

- Svaka država mora da ima ljude koji će da je brane. Vojska nije vaspitna ustanova, ona sprema ljude da brane svoju državu- dodao je on.