AKTUELNO

Od početka oktobra do danas registrovano je ukupno 98 slučajeva malih boginja od kojih je 24 laboratorijski potvrđeno u institutu Torlak. O merama prevencije koje se sprovode kako bi se širenje ove zarazne bolesti zaustavilo za Pink govori Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

- Mi smo već sve preduzeli. Tu postoje tačno određene mere. Sve sumnje registrujemo odmah, pratimo sve one koji su bili sa njima u kontaktu. Imamo izveštavanja na minutnom nivou. Radi se analiza. Gledamo koliko je dece vakcinisano. Pokušavamo da ubedimo ljude da vakcinišu, kazao je Lončar.

Na pitanje da li to znači da neće biti širih razmera bolesti on je rekao da ništa ne može da se garantuje.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

- Garantuje nam naša savest. Kakva bude naša savest tako će nam biti, kazao je on i dodao da je država spremna da reaguje na svaku situaciju.

Lončar je kazao da u slučaju malih boginja korist imaju farmaceutske kuće, jer se najskuplji lekovi troše kada dođe do komplikacija bolesti.

- Razmišljajte da li želite da budete u igri nekog farmaceutskog lobija ili ćete da zaštitite svoje dete, kazao je on.

Lončar je kazao da struka odgovorno kaže da vakcinacija MMR vakcinom nema veze sa autizmom.

Ministar zdravlja Zlatibor kazao je da je sprovedena ozbiljna analiza rada Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) koja je pokazala da ta ustanova može bolje da radi.

- Javno sam obećao pre dva meseca da ćemo raditi ozbiljnu analizu rada RFZO-a, to smo i uradili i rezultat toga je ono što se desilo u četvrtak. Odluka je moja, stojim iza toga. Analiza je pokazala da Fond može i mora bolje i da pacijenti i zaposleni u zdravstvu moraju mnogo brže da idu nekim koracima - u e-receptu, moramo da uđemo u e-karton, da imamo jedinstvenu listu čekanja..., rekao je ministar zdravlja. Podsećamo, direktorka RFZO Verica Lazić je pre nekoliko dana podnela ostavku, a Vlada Srbije donela je rešenje po kojem će vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje biti doktor Sanja Radojević Škodrić.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

SNS SPREMNA ZA IZBORE

Lončar navodi da je SNS spremna za izbore kad god oni budu bili raspisani.

- Spremni smo za izbore uvek, imamo ozbiljnu infrastrukturu. Ali, ne razmišljamo mnogo o izborima jer puno radimo. Ljudi prethodne vlasti bili su marionete u rukama tajkuna. Sada je situacija drugačija, jer je država jača i vlast nije u rukama tajkuna, kaže Lončar, koj ise osvrnuo in a neistine pisane u pojedinim medijima.

- Sada opozicija nema ništa protiv premijera ili predsednika i onda kreće napade na porodicu. Pišu gluposti kao što su da je Andrej Vučić vlasnik Franša i slično. To najviše govori o onima koji to pišu i to rade. Ali, nigde nijedan dokaz za sve te navode. Ali, niko ne može da obmane građane Srbije, zaključuje Lončar.

#Vakcina

#Zlatibor Lončar

'