AKTUELNO

U poslednje četiri godine ubijene su 262 osobe, od toga su 172 žene, istakao je ministar Stefanović.

Poslanici Skupštine Srbije juče su usvojili Zakon o sprečavanju nasilja u porodici za koji je glasalo 147 poslanika. Ovim zakonom, koji je predložila vlada, omogućeno je privremeno udaljenje nasilnika iz kuće i privremena zabrana kontaktiranja i prilaska žrtvi nasilja.

- Mi smo spremni da se uhvatimo u koštac sa ovim problemom. Do sada je evidentirano ukupno 30.000 žrtvi nasilja, koje su uglavnom bile žene. U poslednje četiri godine ubijene su 262 osobe, od toga su 172 žene. Ovaj broj se polako smanjuje – rekao je ministar Nebojša Stefanović na konferenciji "Isključi nasilje" u Palati Srbija . On je istakao da država radi na tome da se povrati poverenje u institucija.

- Žene su ranije bile uplašenije i bojale su se da prijave nasilinka. Naši podaci pokazuju da su žene počele da prijavljuju nasilnika i da da sada ima snage da se bori – dodao je ministar.

Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kuća i direktorka „Savetovališta protiv nasilja u porodici” istakla je da je ovaj zakon jako važan za žrtve nasilja.

Foto: Medija centar Beograd

- Imali smo slučaj da nam je u petak došla žena sva u modricama. Nju je partner proganjao, sačekao u prodavnici i tu pretukao pred ostalim ljudima. Problem je taj što niko nije reagovao, već su ljudi okretali glavu – rekla je ona i dodala da bi Zakon koji je tek kasnije usvojen, mogao da pomogne ovoj ženi.

- Ona je mogla da prijavi nasilika za proganjanje i ne bi se desilo to što se desilo – istakla je Stanojević koja je istakla, takođe, da je nasilje stvar celog društva a ne samo zakona.

- Ako se o nasilju ćuti, ono kao da ne postoji. Zbog toga moramo svi kroz podršku i zakone da pomognemo da se ovaj problem reši – dodala je ona.

Kuburović: Srbija ima moderno zakonodavstvo!

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da Srbija konačno ima moderno zakonodavstvo, čiji je cilj zaštita žrtava i prevencija nasilja.

Ona je rekla da je do sada zakon štitio žrtve tek kada postoji krivično delo, a da sada Ministarstvo unutrašnjih poslova i javno tužilaštvo imaju važnu ulogu u preventivi.

Foto: Ministarstvo pravde

- Tu odluku donosi policijski službenik, a ako je opasnost velika odluka može da se produži za 30 dana. Otklanjamo vakuum koji je do sada postojao do pokretanja krivičnog postupka - istakla je Kuburović.

Policijski službenici sada dobijaju ključnu ulogu u sprovođenju zakona, rekla je Kuburović i dodala da je koordinacija i saradnja između svih organa koji učestvuju u sprečavanju nasilja, policije, tužilaštva i cetara za socijalni rad, ključna.

I ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Aleksanar Vulin podržavo je usvajanje ovog zakona istakavši da i pored toga je neophodno raditi na međuljudiskim odnosima i pružanju podrške žrtvama nasilja.

Pink nastavlja inicijativu Stop nasilju!

- Svako od nas može da zamisli koliko od batina vrišti dete od 15 meseci. Nema zakona koji može da od nas napravi čoveka, nema opravdanja kada neko trpi nasilje – istakao je Vulin.

J. Stanković

#Aleksandar Vulin

#Nasilje

#Nebojša Stefanović

#Nela Kuburović

#Zakon

'