AKTUELNO

Vrsni stručnjak našao se na meti brutalnih, neopravdanih napada.

Otkako je u Srbiji uvedeno vanredno stanje svakog dana predstavnici kriznog štaba saopštavaju najnovije informacije o koronavirusu. Ipak, najviše pažnje izaziva doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Iako je reč o izuzetnom stručnjaku, epidemiologu, zamenici direktora Instituta za javno zdravlje ''Dr Milan Jovanović Batut'', vanrednom profesoru, autorki više od 100 naučnih radova koju su objavljeni u inostranstvu, na društvenim mrežama sve se svodi na “isfriziranu Bosanku”, “nalickanu”, “dubokog dekoltea” i “estradnog oblačenja”...

Kao da gotovo niko i ne prati alarmantne i zabrinjavajuće podatke koje saopštava svakog dana i koji se odnose na život svakoga od nas, sve se svodi samo na to kako se tog dana obukla i ko je fenira. Kako to da nam je od broja zaraženih koronavirusom sa kojim se bori čitav svet, postalo važnije da li je pravilno akcentovala neku reč i kako je uvila kosu?

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije, Slobodan Miljević

A ko je zapravo Darija Kisić Tepavčević?

Uspešna i ugledna doktorka rođena je u Sarajevu 1975. godine. Njeni roditelji  doselili  su u glavni grad BiH iz Trebinja, a Darija je sve do početka rata živela u naselju Grbavica i pohađala sarajevsku Treću gimnaziju. Već u prvim danima rata, kada je imala nepunih 17 godina, sa roditeljima se odselila u Beograd, gde je uskoro završila gimnaziju i upisala Medicinski fakultet. 

Na istom fakultetu je magistrirala 2006. iz oblasti epidemiologije, a doktorirala je na temu: „Prediktivna vrednost kvaliteta života u proceni ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom“.

U februaru 2002. izabrana je u zvanje asistenta pripravnika za predmet Epidemiologija na Medicinskom fakultetu. U zvanje asistenta izabrana je u maju 2007. godine, a u isto zvanje ponovo u junu 2010. godine. Krajem te godine predložena je za izbor u zvanje docenta. Trenutno je vanredna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Zamenica je direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“. 

A evo šta o njoj pišu na Tviteru...

Sa druge strane, ima i onih koji pokušavaju da je odbrane. U manjem broju, ali ih ima.

#Tviter

#epidemiolog

#prof. dr Darija Kisić Tepavčević

'