AKTUELNO

Dva mađarska ledolomca "Sečenji" i "Jektoro 7" trenutno probijaju ledenu barijeru koja je formirana od Surduka do Pupinovog mosta, a 48 sati će im biti potrebno za probijanje čepa kod mosta.

Ledolomac „Greben“ prati situaciju do Beograda, a u narednih 48 sati se očekuje da bude probijen čep kod Pupunovog mosta.

Mađarska ledolomci "Jektoro VI" i "Jektoro XI" probili su ledeni čep kod Dalja. "Jektoro XI" trenutno održava probijeni koridor i na ovaj način pokušava da omogući proticanje leda.

Debljina leda je oko 1,5 metara, a na pojedinim delovima i do dva metra. Očekuje se da oni danas stigunu i do Beograda.

Zbog leda je i dalje je obustavljena plovidba na Tisi, na kanalima hidro sisitema Dunav-Tisa-Dunav, kao i na Dunavu i Savi.

Kako je za televiziju Pink izjavio pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević dva mađarska ledolomca trenutno se nalaze kod Apatina. Oni su kod Dalja probili koridor i održavaju ga.

Direktor javnog preduzeća "Srbijavode", Goran Puzović izjavio je da je Srbija je kao preventivnu meru izdala naredbu da se ledolomac "Greben" sretne sa dva ledolomca u Grockoj, kako bi odatle kontrolisao led koji se spušta ka Smederevu.

Foto: Pink.rs

- Led funkcioniše kao brana, tako da se nivo vode povećava, a sante moramo razbiti kako ne bi bili ugroženi objekti - izjavio je Puzović, gostujući u emisiji „Dobar dan sa Deom i Sarapom“ na televiziji Pink.

Kako je dodao crvena, najkritičnija zona još je od Pupinovog mosta do Slankamena, a danas popodne se kreće sa razbijanjem leda, nakon čega će brodovi kontrolisati i spuštati led do Beograda i dalje ka Đerdapu.

- Sve je pod kontrolom, nivo Dunava je u granicama normale celim svojim tokom, ali kontrola mora da postoji - zaključio je Puzović.

I. P.

#Dunav

#Led

#Ledolomac

#Mađarska

'