AKTUELNO

Pevač Andrija Era Ojdanić pokazao kako zapravo izgleda jedan dan i priprema pred slavlje.

Era ima i svoje imanje nadomak Beograda, a ugostiteljski biznis koji je započeo pre nešto više od četiri decenije predao nasledniku Dragutina, kako bi posao ostao u kući. Ipak, bez obzira na to, on sve drži kontrolom i proverava da li je sve kako je ostavio.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nije da sam vredan nego prevredan. Ove žestoke temperature ne utiču na mene, ja sam zimsko dete, a leto obožavam.

- Moji veliki prijatelji prave punoletstvo svom sinu i poželeli su da taj dan budem ja tu, jeste moj sin šef, organizator i sjajan ugostitelj, ali eto tu sam i ja. Svi se dole na moru brčkaju, ja sam pun posla, pa ću kasnije na odmor - rekao je Era, pa otvorio vrata motela:

- Ovde može da stane 270 ljudi, ali je sada postavljeno za 250 i ja je zovem “fensi sala Era”.

Budući da Era iza sebe ima 60 godina karijere, a nešto manje ugostiteljsta, pitali smo ga, šta je teže biti ugostitelj ili pevač, na šta nam je on rekao:

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne zna se šta je teže i jedna i druga strana imaju i dobru i lošu osobinu. Cela moja karijera, 60 godina nije to malo, trudio sam se da budem i dobar zabavljač i pevač, ali i ugostitelj. Ja sam prvi čovek sa estrade koji je otvorio ugostiteljski objekat i evo nijedan jedini dan nije bio zatvoren lokal otkako sam ga otvorio. Moj sin Dragutin to dobro radi, a unuku Andriji sada pravimo uslove da nastavi da radi dobar posao kao njegov deda i tata - rekao je Era, pa nam pokazao i kako to izgleda kada njegovo osoblje servira hranu za goste, gde je kako kaže, sve domaće proizvodnje:

- Ovde svi rade preko 10 godina, svi su dobri radnici. Ovo je moj unuk Uroš koji je došao dedi da pomogne, a deda će da podmaže malo. Evo da vidite kako su to moje žene spremile, predjelo, pečenje, jagnjeće i praseće, sve je “par ekselans”. Gosti sve prvo konzumiraju, a meni ako šta ostane. Ja hranu nikad ne bacam.

Foto: TV Pink Printscreen

Ipak kako kaže, da bi posao dobro funkcionisao morao je i veliku mašinu za sudove da kupi, koju je tada, pre više od decenije platio preko 8.000 evra.

- Ovu mašinu sam pre 15 godina skupo platio. To je tada bilo 8-9.000 evra i služi za pranje sudova. Za 60 godina karijere proputovao sam celu ovozemaljsku kuglu. Vidite na ovoj slicu, koju ostavljam u amanet, da se prenosi sa kolena na koleno, to sam mali ja sa harmonikom, imao sam 4-5 godina tada. Nadam se da će ova slika da traje decenijama, osim ako ne bude “I sve što sam stek’o, potrošiće neko”, ali valjda neće doći do toga.

Foto: TV Pink Printscreen

Era predao sinu posao

Ojdanić objašnjava da je sinu Dragutinu prepustio posao, kao i da on to radi najbolje što ume.

- Izašao sam već nekoliko godina iz ovog posla, sin sve ovo radi, on je ovde odrastao pored moje supruge Ljupke, a njegove majke. On je školovan čovek, završio je višu ugostiteljsku u Beogradu i on ovaj posao mnogo voli. Ja sam jedva uspeo posle tri godine rada da ga oteram da ode na odmor u naše apartmane u Bečićima. On me stalno zove: “Ćale, je l sve u redu? Jel stiglo predjelo iz Sjenice?” Ovde se servira sve domaće.

Autor: M. V.