Rerna je neizostavan deo mnogih domaćinstava, posebno u zimskim mesecima kada pripremate omiljene kolače, pečete za porodične proslave ili povrće pečeno na vaš omiljeni način. Ako ste nedavno koristili rernu, možda ste primetili da vaš pleh za pečenje ima jednu blago nagnutu stranu, izveštava 20 Minuten.
Stariji plehovi obično nemaju ovu funkciju, ali moderniji modeli dolaze upravo sa ovim dizajnom. Ako ste mislili da je ova kosina dizajnirana da olakša vađenje hrane, poput pomfrita ili kolačića, iz pleha – to je samo delimično tačno. Pravi razlog je mnogo praktičniji i vezan za efikasnost pečenja.
Nagib pleha za pečenje omogućava bolju cirkulaciju vazduha unutar rerne, što obezbeđuje ujednačenu temperaturu tokom pečenja. Ovo smanjuje opasnost od tamnijih ili zagorelih delova na kolačima, povrću ili drugom posuđu postavljenom u uglovima pleha.
Da biste maksimalno iskoristili ovu funkcionalnost, nagnuti deo pleha treba da bude okrenut prema zadnjoj strani rerne. Ovaj dizajn je najistaknutiji kod pećnica sa ventilacijom, ali takođe poboljšava distribuciju toplote klasičnim gornjim i donjim grejanjem. Takođe, uvek je preporučljivo zagrejati rernu bez pleha da bi se toplota ravnomerno raspodelila pre pečenja.
Autor: Marija Radić