AKTUELNO

Šta sve treba da uzmete u obzir kada kupujete laptop? Prenosni računari su toliko praktični da ih možete nositi svuda sa sobom, a opet dovoljno snažni da obavljaju zahtevne zadatke. Idealan su alat za ozbiljan rad ili gejming, bilo da ste kod kuće, na putu ili na predavanju.

Bez obzira da li surfujete internetom, pišete seminarski rad, radite na video montaži ili igrate vrhunske PC igre, sve je jednostavnije na laptopu. Ali, kako izabrati najbolji laptop? Pripremili smo vodič za kupovinu laptopa da vam pomognemo u tome.

Šta je najvažnije kada birate nov laptop?

Izbor laptopa može otežati to što laptopovi dolaze u raznim veličinama, sa različitim funkcijama i cenama. Zato je važno da u startu jasno definišete šta vam je zaista potrebno.

Ekran veličine od 12.5 do 14 inča pruža najbolju ravnotežu između upotrebljivosti i prenosivosti. Veći ekrani su prikladni ako ne putujete često, dok su manji modeli idealni za decu. Ako planirate da potrošite više od 700 evra, potražite sledeće minimalne specifikacije:

• Procesor: Intel Core i5 ili AMD Ryzen 5,• Rezolucija ekrana: 1920 x 1080,• RAM: 8GB,• Skladište: 128GB SSD.

Ako vam je važna baterija, idealno je da laptop izdrži više od 10 sati, posebno ako često radite van utičnice. Ako želite da koristite laptop kao tablet, razmislite da nabavite 2-u-1 laptop (bilo da je konvertibilan ili odvojiv). Ako to nije slučaj, standardan laptop će biti bolji izbor.

Chromebook modeli su sjajan izbor za decu, studente ili kao sekundarni laptopovi, ali njihova funkcionalnost se stalno razvija. Ako vam treba samo pretraživanje interneta, konzumiranje sadržaja i lagana produktivnost, nemojte ih odmah odbacivati.

Ako vam je potrebna veća snaga softvera i hardvera, Microsoft Windows 11 laptopovi i MacBook-ovi, koje možete naći i online u specijalizovanim prodavnicama poput Laptop Plaza, nude dosta mogućnosti. Naravno, izbor platforme zavisi od vaših afiniteta.

Izbor platforme: Windows vs. macOS vs. ChromeOS

Ako nemate specifične zahteve ili prethodne sklonosti prema određenoj platformi ili softveru, odluka može biti teža.

Evo šta treba da znate o svakoj platformi:

Windows 11

Windows 11 je najfleksibilniji i podržava različite laptopove. Nudi mnoge opcije, od ekrana na dodir do čitača otiska prsta. Najnovija verzija donosi brojne poboljšanja u odnosu na Windows 10, kao što su unapređeni interfejs, dualni grafički čipovi, ažuriran Microsoft Store i korisne funkcije poput Snap View. Windows laptopovi su odlični za studente, istraživače i poslovne korisnike, a još uvek su najbolji izbor za gejming laptopove.

macOS

Svi MacBook-ovi dolaze sa najnovijim Apple-ovim desktop operativnim sistemom, macOS Sonoma. Ukupno gledano, ovaj operativni sistem pruža sličnu funkcionalnost kao Windows 11, ali sa drugačijim interfejsom koji zamenjuje Start meni i taskbar sa aplikacionim dock-om na dnu ekrana. Ne podržava ekrane na dodir, što znači da ćete koristiti “touchpad” ili miša za navigaciju. Siri je tu umesto Kortane, a Apple Pay omogućava jednostavne transakcije.

ChromeOS

ChromeOS je jednostavan i siguran, sa naglaskom na Chrome browser. Moderni Chromebook-ovi mogu pokretati Android aplikacije, ali one nisu uvek optimizovane za rad u laptop formatu. Rastuća funkcionalnost ChromeOS-a i poboljšane performanse čak i relativno jeftinih nedavnih Chromebook-ova proširile su primene za ChromeOS laptopove poslednjih godina. Ako birate Chromebook, tražite model sa najmanje 4GB RAM-a i 64GB skladišta.

7 glavnih karakteristika koje morate proveriti pre nego što kupite laptop

Da li ste spremni da započnete potragu za novim laptopom? S obzirom na ogroman broj dostupnih uređaja i sve novitete koji se pojavljuju svakog meseca, može biti teško razlikovati šta je zaista važno, a šta je samo marketinški trik.

Razmotrićemo sada sedam osnovnih stvari koje treba da uzemete u obzir kada kupujete nov laptop:

1. Veličina

Jedna od najvažnijih karakteristika laptopa je njegova sposobnost da se lako prenosi i putuje sa vama Zato je važno, pre nego što se odlučite za specifikacije ili cenu, da razjasnite koliko vam je prenosivost laptopa bitna. Ako vam je to prioritet, najbolje je da odaberete laptop sa manjim ekranom i tankim, laganim dizajnom. Pretražujte modele sa ekranom između 11 i 13.3 inča i težinom manjom od 1.5 kg.

2. RAM

RAM (Random Access Memory) je osnova za performanse računara, naročito ako često multitaskujete. Što više RAM-a imate, vaš laptop će brže pristupati podacima i moći ćete da pokrećete više aplikacija istovremeno. Idealno je imati barem 8GB RAM-a, čak i na budžetskim sistemima, dok je 16GB preporučljivo ako možete da investirate malo više. Za većinu zahtevnih korisnika, 32GB je sasvim dovoljno, dok se 64GB i više obično koriste za profesionalne korisnike, vrhunske gejmere ili one koji jednostavno žele da testiraju koliko RAM-a može da stane u laptop.

3. Kvalitet ekrana

Što više piksela, to bolja slika i više sadržaja na ekranu. Jeftiniji laptopovi često imaju 1366 x 768, dok su bolji modeli sa Full HD (1920 x 1080) ili višom rezolucijom, poput 4K (3840 x 2160). IPS paneli nude različite boje i svetlost; tražite DCI-P3 iznad 85% i svetlost preko 300 nita. Za vrhunsku sliku, razmislite o OLED ili miniLED ekranima. Touch screen je koristan na 2-u-1 modelima, dok na klasičnim može smanjiti trajanje baterije za jedan do dva sata.

4. Trajanje baterije

Ako planirate da kupite veliki, teži laptop ili gaming laptop koji ćete koristiti samo na stolu blizu utičnice, trajanje baterije vam možda neće biti prioritet. Međutim, ako nameravate da laptop koristite u pokretu, trebalo bi da se fokusirate na model sa minimalno osam sati autonomije, a još bolje bi bilo ako izdrži preko 10 sati. Da biste saznali koliko dugo laptop može da traje na bateriji, ne oslanjajte se samo na podatke koje daje proizvođač. Umesto toga, potražite rezultate iz nezavisnih izvora koji pružaju objektivne informacije.

5. Procesor

Procesor je srce vašeg računara i značajno utiče na performanse. Bez obzira na to šta planirate da radite, čak i najpristupačniji model može biti dovoljno dobar. Apple M1, M2, i M3 čipovi nude izvanrednu ravnotežu između snage i trajanja baterije. Intel 14th Gen i 13th Gen čipovi pružaju vrhunske performanse, dok AMD Ryzen 7000 i 8000 obećavaju poboljšanja u performansama. Core i9 je najbolji za najzahtjevnije korisnike, dok su Core i5 i i3 povoljniji izbori za mejnstrim. Intel Xeon i Pentium/Celeron su pogodniji za određene ili osnovne zadatke.

6. Skladište

Koliko je brzina vašeg procesora važna, toliko je bitna i performansa vašeg sistema za skladištenje podataka. Danas, hard diski se retko koriste u laptopovima, pa je najbolje da se odlučite za solid-state disk (SSD). Laptopovi koji koštaju manje od 250 dolara često koriste eMMC memoriju. Iako je eMMC tehnički SSD, nije brža od mehaničkih hard diskova. Ako imate priliku da unapredite eMMC na SSD, čak i na budžetskom laptopu, razlika u performansama će biti značajna.

7. Portovi

Iako nedostatak portova često nije presudan pri kupovini laptopa, dobro je imati sve potrebne konekcije već na uređaju, umesto da nosite gomilu adaptera. Danas mnogi laptopovi nude samo USB Type-C, Thunderbolt 4 ili USB4 portove. USB 3.0, audio ulaz, SD čitač i HDMI postaju sve ređi. Ipak, USB Type-C zna da bude koristan jer omogućava priključivanje na USB Type-C habove ili doking stanice za dodatne portove.

Autor: Iva Besarabić